Čokoládové dobrôtky pre diabetikov
Krémový čokoládový cheesecake
Ingrediencie na 16 porcií:
- 18 drvených čokoládových grahamových sušienok
- 2 lyžice masla
- 3 balenia krémového syra so zníženým obsahom tuku
- 1¼ šálky cukru
- 2 bielky
- 1 vajce
- ¾ šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- ¼ lyžičky soli
Predhrejeme rúru na 175 ° C. Pomiešame sušienky a maslo v malej miske. Túto zmes dáme na pekáč a pečieme 10 minút. Následne necháme vychladnúť.
Krémovýsyr a cukor dáme do veľkej misy a rozmixujeme dohladka. Pridáme vaječné bielky, vajcia, kakao, vanilku, mandľový extrakt a soľ. Miešame ešte asi 5 minút a potom nalejeme do pripravenej nádoby.
Pečieme 1 hodinu a 15 minút. Po tejto dobe rúru vypneme a cheesecake tam necháme ešte 1 hodinu. Potom ich môžeme vybrať, ale necháme ich odstáť 2 hodiny.
Nutričné hodnoty 1 porcie: 209 kalórií, 6 g proteínov, 24 g sacharidov, 2 g vlákniny, 10,2 g tuku, 211 mg sodíka.
Kávové pusinky
Ingrediencie na 42 porcií:
- 2 lyžice nesladeného kakaového prášku
- 1 lyžica nebielenej hladkej múky
- ¼ lyžičky instantného espresso prášku
- 2 bielka
- štipku soli
- polovičku šálky cukru
Predhrejeme rúru na 110°C. Nachystáme 2 veľké plechy s fóliou alebo papierom. V miske zmiešame kakaový prášok, múku a prášok espresso. Potom rozšľaháme bielky so soľou na penu. Následne sneh pridáme do kakaovej zmesi. Pomocou lyžičiek poukladáme pusinky na pripravené plechy.
Pečieme po dobu 1 hodiny. Vypneme rúru a necháme pusinky stáť v trúbe ešte 1 hodinu.
Nutričné hodnoty1 porcie: 11 kalórií, 0 g proteínov a tuku, 3 g karbohydrátov, 10 mg sodíka.
Zákusok "Temný anjel"
Ingrediencie na 12 porcií:
- 1 šálka nebielenej hladkej múky
- 1 šálka cukru ⅓ šálky nesladeného kakaového prášku
- ½ lyžičky mletej škorice
- 10 vaječných bielkov
- 1 ¼ lyžičky smotany
- 1½ lyžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky čerstvých jahôd
- kryštálový cukor
Predhrejeme rúru na 175°C. Múku, polovičku šálky cukru, kakao a škoricu nasypeme do misy. Bielka dáme do veľkej nádoby a rozmixujeme ich na penu. Pridáme smotanu a šľaháme ďalej. Počas mixovania pridáme druhú polku šálku cukru a vanilkový extrakt. Mixujeme až dokedy zmes nie je tuhá. Zmes pridáme do múky a zvyšnej zmesi a zmiešame dokopy. Potom ju rovnomerne nalejeme do formy.
Pečieme 40 minút. Pomocou noža vyberieme zákusok z formy, dajte ju na stojan a necháme úplne vychladnúť. Je dobré ju servírovať s bobuľovým ovocím a posypať kryštálovým cukrom.
Nutričné hodnoty 1 porcie: 124 kalórií, 5 g proteínov, 27 g karbohydrátov, 0,4 g tuku, 47 mg sodíka.
„Čokolávové cookies“
Ingrediencie na 24 porcií:
- 1⅓ šálky hladkej múky
- 1 šálka kryštálového cukru
- ⅓ šálky baleného hnedého cukru
- ½ šálka kakaového prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- ¼ c trans-free margarínu alebo masla
- 3 vaječné bielky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- práškový cukor
Predhrejeme rúru na 175 °C. Zmiešame múku, kryštálový cukor, hnedý cukor, kakao, prášok do pečiva a soľ, margarín alebo maslo tak, aby tam neboli žiadne hrudky. Pridáme vaječné bielky a vanilkový extrakt. Zamiešame len ručne. Dáme niekoľko lyžíc práškového cukru do taniera, zrolujeme cesto do malých guličiek a vyvaľkáme ich v cukre.
Potom ich poukladáme na plech a pečieme 12 až 14 minút, tak, aby sa cookies prepiekli z krajov, ale uprostred ostali mäkké. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Nutričné hodnoty 1 porcie: 89 kalórií, 2 g proteínu, 18 g karbohydrátov, 1, 7 g tuku, 64 mg sodíka.
Aké potraviny je najlepšie zahrnúť do svojho jedálnička pri cukrovke?