Čokoládové dobrôtky pre diabetikov

Cukrovka nás núti držať naše chute na sladké na uzde, musíme si dávať pozor na množstvo prijatých sacharidov. No kto hovorí, že si nemôžete občas dať aj koláč či zákusok? Pozrite sa na zopár zaujímavých a chutných receptov.

Krémový čokoládový cheesecake

Ingrediencie na 16 porcií:

  • 18 drvených čokoládových grahamových sušienok
  • 2 lyžice masla
  • 3 balenia krémového syra so zníženým obsahom tuku
  • 1¼ šálky cukru
  • 2 bielky
  • 1 vajce
  • ¾ šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky mandľového extraktu
  • ¼ lyžičky soli

Predhrejeme rúru na 175 ° C. Pomiešame sušienky a maslo v malej miske. Túto zmes dáme na pekáč a pečieme 10 minút. Následne necháme vychladnúť.

Krémovýsyr a cukor dáme do veľkej misy a rozmixujeme dohladka. Pridáme vaječné bielky, vajcia, kakao, vanilku, mandľový extrakt a soľ. Miešame ešte asi 5 minút a potom nalejeme do pripravenej nádoby.

Pečieme 1 hodinu a 15 minút. Po tejto dobe rúru vypneme a cheesecake tam necháme ešte 1 hodinu. Potom ich môžeme vybrať, ale necháme ich odstáť 2 hodiny.

Nutričné hodnoty 1 porcie: 209 kalórií, 6 g proteínov, 24 g sacharidov, 2 g vlákniny, 10,2 g tuku, 211 mg sodíka.

Kávové pusinky

Ingrediencie na 42 porcií:

  • 2 lyžice nesladeného kakaového prášku
  • 1 lyžica nebielenej hladkej múky
  • ¼ lyžičky instantného espresso prášku
  • 2 bielka
  • štipku soli
  • polovičku šálky cukru

Predhrejeme rúru na 110°C. Nachystáme 2 veľké plechy s fóliou alebo papierom. V miske zmiešame kakaový prášok, múku a prášok espresso. Potom rozšľaháme bielky so soľou na penu. Následne sneh pridáme do kakaovej zmesi. Pomocou lyžičiek poukladáme pusinky na pripravené plechy.

Pečieme po dobu 1 hodiny. Vypneme rúru a necháme pusinky stáť v trúbe ešte 1 hodinu.

Nutričné hodnoty1 porcie: 11 kalórií, 0 g proteínov a tuku, 3 g karbohydrátov, 10 mg sodíka.

Zákusok "Temný anjel"

Ingrediencie na 12 porcií:

  • 1 šálka nebielenej hladkej múky
  • 1 šálka cukru ⅓ šálky nesladeného kakaového prášku
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 10 vaječných bielkov
  • 1 ¼ lyžičky smotany
  • 1½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky čerstvých jahôd
  • kryštálový cukor

Predhrejeme rúru na 175°C. Múku, polovičku šálky cukru, kakao a škoricu nasypeme do misy. Bielka dáme do veľkej nádoby a rozmixujeme ich na penu. Pridáme smotanu a šľaháme ďalej. Počas mixovania pridáme druhú polku šálku cukru a vanilkový extrakt. Mixujeme až dokedy zmes nie je tuhá. Zmes pridáme do múky a zvyšnej zmesi a zmiešame dokopy. Potom ju rovnomerne nalejeme do formy.

Pečieme 40 minút. Pomocou noža vyberieme zákusok z formy, dajte ju na stojan a necháme úplne vychladnúť. Je dobré ju servírovať s bobuľovým ovocím a posypať kryštálovým cukrom.

Nutričné hodnoty 1 porcie: 124 kalórií, 5 g proteínov, 27 g karbohydrátov, 0,4 g tuku, 47 mg sodíka.

„Čokolávové cookies“

Ingrediencie na 24 porcií:

  • 1⅓ šálky hladkej múky
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • ⅓ šálky baleného hnedého cukru
  • ½ šálka kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ c trans-free margarínu alebo masla
  • 3 vaječné bielky
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • práškový cukor

Predhrejeme rúru na 175 °C. Zmiešame múku, kryštálový cukor, hnedý cukor, kakao, prášok do pečiva a soľ, margarín alebo maslo tak, aby tam neboli žiadne hrudky. Pridáme vaječné bielky a vanilkový extrakt. Zamiešame len ručne. Dáme niekoľko lyžíc práškového cukru do taniera, zrolujeme cesto do malých guličiek a vyvaľkáme ich v cukre.

Potom ich poukladáme na plech a pečieme 12 až 14 minút, tak, aby sa cookies prepiekli z krajov, ale uprostred ostali mäkké. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Nutričné hodnoty 1 porcie: 89 kalórií, 2 g proteínu, 18 g karbohydrátov, 1, 7 g tuku, 64 mg sodíka.


Aké potraviny je najlepšie zahrnúť do svojho jedálnička pri cukrovke?

Pri liečbe cukrovky je dôležitý správny výber potravín