Nazbierajte si tieto lesné dobrôtky. Pomôžete si pri chorobách, chudnutí, zlepšíte si zrak či spomalíte starnutie.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čučoriedky
Majú v sebe veľmi veľa vitamínov (A, B, K...), minerálov (draslík, fosfor, horčík...), bielkovín, vlákniny a farbivo myrtilín, ktoré zachytáva voľné radikály, čím znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb.
Čučoriedky taktiež znižujú vysoký tlak a cholesterol a pomáhajú pri hnačke. Možno ste nevedeli, že zlepšujú zrak podobne ako mrkva vďaka obsahu antokyánu. Ďalej spomaľujú starnutie mozgových buniek a aj celého organizmu. Sú učinné aj pri strese, výživné látky v nich obsiahnuté majú blahodárny účinok na nervy. Navyše, ak si z čučoriedok pripravíte šťavu a budete ju popíjať každý deň, uľahčíte si chudnutie a zlepšíte metabolizmus.
Ako ich využiť
-
do koláčov
-
do ovocných pohárov a štiav
-
zavárané
-
do džemu
Zberajú sa v auguste a v septembri.
Černice
Sú zdrojom vitamínov C, B, K, E a flavonoidov. Obsahujú tiež draslík, železo, vlákninu a kyselinu listovú. Viažu voľné radikály a pomáhajú predchádzať nádorovým, srdcovým a pečeňovým ochoreniam a spomaľujú starnutie buniek.
Čerstvé ovocie alebo šťavu môžete použiť ako podpornú liečbu nachladenia, vysokých teplôt, kašľu a zachrípnutia. Pomôžu rovnako aj preťaženým hlasivkám a zapálenej sliznici ústnej dutiny a hrtana. Listy černíc liečia i kožné ochorenia a poranenia, treba ich prikladať na postihnuté miesto. Sušené listy sa používajú do čajov na liečenie zápalu močových a žlčových ciest i pri hnačke.
Černice tiež urýchľujú metabolizmus a preto sú vhodným doplnkom pri chudnutí.
Plody sa zberajú najmä v auguste.
Prečítajte si tiež:
Červené alebo čierne? Ktoré ríbezle sú pre vás zdravšie?
Lesné jahody
Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, potom vitamíny B a E, železo a draslík. Majú sťahujúce a močopudné účinky a pôsobia proti hnačke a tiež zápche. Ďalej zvyšujú tlak, sú vhodné pri prekyslení žalúdka, chudokrvnosti, reumatizme, na prečistenie krvi, proti žlčovým kameňom, ľadvinovým kameňom i močovým kameňom.
Jahodovým kúpeľom sa pripisuje povesť krášliaceho prostriedku, pretože prečisťujú a omlaďujú pleť vďaka obsahu minerálov.
Zberajú sa v júni a v júli, listy už od mája.
Brusnice
Obsahujú vitamíny C, E, K, A a triesloviny. Ďalej kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, z minerálnych látok najmä draslík a magnézium. Flavonoidy, ktoré sa v nich hojne nachádzajú, znižujú tvorbu krvných zrazenín, upravujú vysoký krvný tlak a bránia upchávaniu ciev. Pomáhajú pri zápale močových ciest, úniku moču, ochorení obličiek, majú dezinfekčný účinok. Tiež zmierňujú bolesti pri menštruácii.
Navyše, pravidelná konzumácia zabraňuje rozširovanie baktérií v ústnej dutine a potláča vznik zubných ochorení.
Zistilo sa, že obsahujú aj omega-3-mastné kyseliny, ktoré obnovujú bunky, takže ich nájdete i v mnohých pleťových krémoch. Vďaka prírodným farbivám sa zasa používajú v dekoratívnej kozmetike.
Zberajú sa v septembri a októbri.
Prečítajte si aj tento článok: