Špargľová polievka

Zdravá, svieža a výborná polievka. Určite sa špargli zbytočne nehovorí, že je „kráľovnou zeleniny “ či elixírom mladosti. Využime sezónu, ktorá je v plnom prúde.
Čo budeme potrebovať?
  • 300 g bielej špargle
  • 2 väčšie zemiaky
  • 4 kusy jarnej cibuľky
  • 500 ml vody prípadne zeleninový vývar
  • 250 ml smotany
  • muškátový oriešok
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • podľa potreby tavený syr

Postup

Najskôr si očistíme a uvaríme špargľu. Osem hlavičiek si dáme bokom. Očistené zemiaky pokrájame na malé kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme nadrobno nakrájanú uvarenú špargľu, nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, smotanu a krátko povaríme. Ochutíme muškátovým orieškom, soľou a rozmixujeme. Podľa potreby môžeme polievku zahustiť taveným syrom. Polievku servírujeme a do každého taniera vložíme dve uvarené hlavičky špargle. Posypeme nadrobno nakrájanou pažítkou.

**TIP do kuchyne:** Rovnako môžeme pripraviť aj špargľovú omáčku - použijeme menej vody a viac zahustíme.