Špargľová polievka
- 300 g bielej špargle
- 2 väčšie zemiaky
- 4 kusy jarnej cibuľky
- 500 ml vody prípadne zeleninový vývar
- 250 ml smotany
- muškátový oriešok
- mleté čierne korenie
- soľ
- podľa potreby tavený syr
Postup
Najskôr si očistíme a uvaríme špargľu. Osem hlavičiek si dáme bokom. Očistené zemiaky pokrájame na malé kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme nadrobno nakrájanú uvarenú špargľu, nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, smotanu a krátko povaríme. Ochutíme muškátovým orieškom, soľou a rozmixujeme. Podľa potreby môžeme polievku zahustiť taveným syrom. Polievku servírujeme a do každého taniera vložíme dve uvarené hlavičky špargle. Posypeme nadrobno nakrájanou pažítkou.
**TIP do kuchyne:** Rovnako môžeme pripraviť aj špargľovú omáčku - použijeme menej vody a viac zahustíme. |