Prvosienka jarná
Základné informácie
Prvosienka jarná (po latinsky Primula veris) patrí k prvým jarným bylinkám, dosahuje výšku okolo 20 cm a v ľudovom liečiteľstve má veľmi dlhú históriu používania. Rozšírená je takmer po celej Európe a Ázii. Obsahuje saponíny, ktoré zrieďujú hlieny a uľahčujú vykašliavanie, okrem toho flavonoidy, vitamín C, silicu, kyselinu askorbovú a kremičitú, éterický olej a sacharidy.
Kedy sa zberá?
Kvety sa zbierajú v čase plného rozkvetu, teda v apríli - máji, korene v septembri – októbri. Sušia sa pri teplote do 40°C a v tieni. Zberajú sa i listy, tie rovnako na jar. Surové sú vhodné aj ku konzumácii (napríklad v šalátoch), pretože obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Využiteľné sú tiež korene, ktoré sa zberajú v lete. No treba si dávať pozor, pretože prvosienka jarná je čiastočne chránená, čiže by sa nemal narúšať koreňový systém. Korene sa po umytí vodou môžu sušiť na slnku aj v tieni v teplote do 50°C.
Kde ju nájdeme?
Rastie na okrajoch slnečných lúk či pastvín, v dubových, bukových hájoch a riedkych lesoch, no obľubuje najmä vápenaté pôdy.
Zberanie a sušenie prvosienky | Zdroj: Shutterstock.com
Na čo všetko je dobrá?
- kašeľ
- nervové poruchy
- reuma
- stres
- migréna
- nespavosť
- prečisťuje krv
Vhodná aj do kúpeľa
Kvety prvosienky sa používajú aj ako bylinkové zmesy do kúpeľov pre nervovo labilných, pretože prvosienka má upokojujúcu schopnosť. Ale taktiež ich môžete pridať aj do kúpeľa pri reumatizme, srdcových problémoch a iných ochoreniach.
Čaj z kvetov
Dve čajové lyžičky kvetov zalejte 250 ml vriacej vody, nechajte 5 minút vylúhovať a potom preceďte. Čaj je najlepšie osladiť medom alebo môžete pridať citrón. Užívajte ho niekoľkokrát denne.
Čaj z koreňa prvosienky
V dvoch pohároch horúcej vody sa vylúhuje jedna lyžica pokrájaného usušeného koreňa. Môže sa užívať každé 3 hodiny.
Pozor, neprimerane vysoké dávky môžu spôsobiť nevoľnosť, vracanie, alebo hnačku!
Prečítajte si viac o bylinkových čajoch: