Zbytočné obavy- žltý prášok na autách a v mlákach je peľ

V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ drevín. Denné koncentrácie peľu brezy, ktorá patrí medzi najsilnejšie alergény jarného obdobia už poklesli a nedosahovali alergologicky významné koncentrácie.
Kvitnú však mnohé iné dreviny a práve ich peľ upútal ľudí asi na celom území Slovenska. Tvorí žlté povlaky na chodníkoch, uliciach, strechách áut, usadzuje sa na parapetných doskách. Jedná sa o peľ v prevažnej miere ihličnanov – smrekov a borovíc, ktoré práve začali kvitnúť.

Na dobrom šírení ich peľu, ktorý ako vetrom opelivé rastliny produkujú vo veľmi veľkom množstve, má do veľkej miery svoj podiel aj veterné počasie. To prispelo k transportu peľu z peľníc, pričom následné dažde ho zas pozmývali na okraje chodníkov a ciest, kde tvorí výrazné žlté pásy, lemuje mláky na chodníkoch, usadzuje sa na balkónoch a terasách domov. Jedná sa o každoročnú záležitosť, raz výraznejšiu- ako tento rok, inokedy menej nápadnú. Smreky a borovice majú veľké peľové zrná, ich peľ sa zachytáva na sliznici nosa, nedostáva sa ďalej do dýchacích ciest a z alergologického hľadiska nepatrí medzi významné druhy“, konštatuje RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

Dodala, že ak spôsobí problémy u alergikov, tak len mechanickým podráždením. V ovzduší sa ešte vyskytuje peľ brezy, duba, buka, jaseňa, javora, pagaštanu, platanu. Začína kvitnúť aj lipa, agát, gaštan a baza, ktoré rozšíria súčasné druhové spektrum drevín. Upozorňuje, že väčším problémom však pre alergikov bude v najbližšom období peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorých peľová sezóna práve začala.

Majte svoju alergiu neustále pod kontrolou vďaka mobilnej aplikácii Peľové spravodajstvo ZDARMA!