Polenta - kukuričná kaša
Čo budeme potrebovať?
- 250 g kukuričnej múky
- 300 ml horúcej vody
- 700 ml mlieka (polenta bude vláčnejšia, ak ju varíme vo vode a mlieku)
- 125 g masla
- soľ
- mleté čierne korenie
- bylinky podľa chuti
Postup:
Vodu s mliekom privedieme do varu a za stáleho miešania pridávame „tenkým prúdom“ kukuričnú múku. Dávame pozor, aby sa nevytvorili hrudky, miešame kým nevznikne hladká kaša. Teplotu znížime a za stáleho miešania varíme asi 20 minút, až kým sa kaša neoddeľuje od nádoby. Kaša musí mať takú konzistenciu, že vareška v nej ostane stáť. Ochutíme maslom, soľou, čiernym korením, posypeme bylinkami a podávame ako prílohu.
Polentu si môžeme pripraviť aj na niekoľko ďalších spôsobov:
- Polenta na sladko - ochutíme kompótom a posekanými orieškami.
- Noky - z horúcej polenty mastnou lyžičkou vykrajujeme mini knedličky, ktoré polejeme maslom a posypeme strúhaným syrom.
- Zapečená polenta - plech vymastíme maslom, roztrieme naň polentu a necháme vychladnúť. Stuhnutú polentu pečieme teplovzdušnej rúre pri 175°C asi 10 minút.
- Zapečená polenta s kuracím mäsom a ľubovoľnou zeleninou - do horúcej kaši pridáme udusené kuracie mäso a zeleninu, dobre vymiešame. Rozložíme na plech vymastený maslom, necháme stuhnú a zapečieme. Povrch môžeme posypať nastrúhanými syrom alebo zľahka poliať tatárskou omáčkou.
Polenta nie je len obyčajná kukuričná kaša.
Dokáže zasýtiť, zaženie hlad a prospeje zdraviu!