Wasabi je japonská koreňová zelenina, ktorá by sa dala opísať aj ako veľmi ostrý japonský zelený chren, chuťou pripomínajúci pikantnú horčicu. Dráždi viac dýchacie cesty než jazyk. Používa sa ako prísada, najmä v japonskej kuchyni. Na našom trhu ho nájdeme vo forme pasty alebo prášku.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Spôsob konzumácie
Pestovanie je náročné, čomu zodpovedá aj cena. Žiaľ, v obchodoch často nájdeme aj jeho náhradu. Wasabi najčastejšie servírujeme so sushi. Hovorí sa, že wasabi a sushi patria sebe, ako horčica k párku. Výborne ochutí s rybami, ale aj k mäsu z králika. Z malého množstva prášku a pár kvapiek sójovej omáčky (môžeme nahradiť aj vodou) získame pastu, ktorú si pripravíme aj doma. Wasabi môžeme použiť aj na prípravu cestovín, prípadne na prípravu pečiva k vínu. Ostrosť wasabi sa zmenšuje oxidáciou, preto najmä pastu zatvoríme ihneď po použití.
Prečítajte si aj tento článok
Štipľaví bojovníci proti chrípke a nachladnutiu
Ako môže wasabi ovplyvniť zdravie?
Wasabi obsahuje pomerne veľké množstvo vlákniny, vitamín C, B6, horčík, vápnik, draslík a o niečo menej sodíka. V dostupných zdrojoch nachádzame informácie, že má antibakteriálne účinky, dezinfikuje ústnu dutinu. Tiež sa mu pripisujú antiastmatické a protirakovinové účinky.
Plnené vajíčka ochutené wasabi
Suroviny:
- 4 vajcia,
- 150 g tavený syr,
- 1 PL pasta wasabi,
- 1 ČL cukor,
- šťava z ½ citróna
- podľa chuti soľ.
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, rozrežeme po dĺžke a žĺtok vyberieme. V miske vymiešame žĺtky, tavený syr a pastu wasabi. Ochutíme cukrom, soľou, citrónovou šťavou a naplníme vajíčka. Ozdobíme jarnou cibuľkou, prípadne čerstvými bylinkami. Výborne sa hodia na prípravu obloženej misy.
Syrové závitky plnené šunkou s wasabi nátierkou
Suroviny:
- 8 väčších plátkov syra,
- 8 väčších plátkov šunky,
- 250 g hrudkový tvaroh,
- 120 g masla,
- 1 PL wasabi pasta (resp. podľa chuti)
- 1 PL biely jogurt.
Postup: tvaroh, maslo a wasabi pastu spolu vymiešame, podľa potreby pridáme jogurt. Na plátok syra položíme šunku a natrieme wasabi nátierkou, stočíme a dáme stuhnúť do chladu. Závitky sa výborne hodia ako predjedlo, prípadne tiež na prípravu obložených mís.
Prečítajte si aj tento článok
Štipľaví bojovníci proti chrípke a nachladnutiu