Zmeňte stravu, predídete civilizačným ochoreniam
Civilizačné ochorenia a lieky
Civilizačné ochorenia majú svoju príčinu najmä v súčasnom životnom štýle: málo pohybu, nadmerný príjem cukru a nevhodných tukov, stres, fajčenie. V prvom rade ide o kardiovaskulárne ochorenia, vysoký cholesterol, cukrovku, obezitu, aterosklerózu a taktiež rakovinu. Štatistické údaje sprostredkované Národným centrom zdravotníckych informácií sú nelichotivé: „Posledné zverejnené údaje ukazujú, že choroby kardiovaskulárneho systému (akútny infarkt, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca) sú na prvých priečkach v príčine chorobnosti a úmrtnosti na Slovensku,“ hovorí MUDr. Iveta Vaverková, MPH, zo Združenia pre zdravie a výživu. „Počet Slovákov, ktorí trpia cukrovkou, sa každý rok zvyšuje, diabetes má diagnostikovaný 6,3 percenta obyvateľov na Slovensku, nadváha a obezita sa týka 57 percent populácie.“ Čítajte viac o tom, ako s stravovať pri cukrovke.
S civilizačnými ochoreniami úzko súvisí ešte jedna štatistika. „Na Slovensku sa v roku 2013 spotrebovalo viac ako 84 miliónov balení liekov viazaných na lekársky predpis. Poisťovne za tieto lieky uhradili takmer 825 mil. € a doplatok pacientov predstavoval 149 mil. €,“ dopĺňa MUDr. Vaverková
Zdravie a jedlo
Je ťažké, až nemožné zvrátiť civilizačné ochorenie znova do podoby úplného zdravia. Ale vyhnúť sa civilizačným ochoreniam či aspoň zmierniť ich stav môžeme, ak budeme k svojmu životnému štýlu pristupovať aktívne. „Správne usmernené stravovanie a životospráva môžu pozitívne ovplyvniť viaceré rizikové parametre,“ hovorí odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.
„Čarovné a hlavne praxou overené tipy pre zdravie sú pohyb, pestrá - vyvážená strava a veselá myseľ. Pohyb, pravidelne, každý deň aspoň 30 minút. Zdravá strava s dostatkom zeleniny, kvalitných bielkovín, s preferovaním rastlinných tukov s vysokým obsahom polynenasýtených mastných kyselín, celozrnných výrobkov, ovocia,“ dodáva MUDr. Vaverková. Dôležitým faktorom sú rizikové potraviny – rýchle cukry, sladené nápoje, tučné mäso a mäsové výrobky, údeniny s vysokým podielom soli a skrytého tuku, slané pochutiny, jedlá rýchleho občerstvenia, vysmážané pokrmy s obsahom transmastných kyselín – to by malo z našej stravy vymiznúť.
Sacharidy a tuky
Kľúčovú rolu v etiopatogenéze, teda príčinách civilizačných ochorení zohrávajú cukry a tuky. Dôležité nie je množstvo, ale hlavne ich štruktúra. „Najnebezpečnejšie sú tzv. rýchle cukry, teda monosacharidy a disacharidy a tie by sa mali podieľať na našej strave len jednou desatinou. Pri nadmernom príjme sú príčinou obezity a cukrovky so všetkými následkami,“ upozorňuje MUDr. Béderová. Lepšie je vyberať si polysacharidy (škrob, vláknina), ktoré majú mnoho zdravotných benefitov. Čítajte viac o sacharidoch.
Pri tukoch zasa platí tretinové pravidlo. „Jednou tretinou sa na tvorbe energie majú podieľať nasýtené mastné kyseliny, čiže živočíšne tuky. Zvyšujú však hladinu rizikového LDL cholesterolu v krvi a tým aj riziko aterosklerozy. Druhú tretinu zastupujú mononenasýtené mastné kyseliny, ktorých hlavným predstaviteľom je kyselina olejová z radu n-9. Hlavným zdrojom sú rastlinné oleje, napr. repkový, ale hlavne olivový olej. Doplnkovým zdrojom sú aj semená a oriešky. Tretiu tretinu v tvorbe energie zabezpečujú, pre zdravie mimoriadne významné polynenasýtené mastné kyseliny, známe omega6.“ Sú prítomné v rastlinných olejoch a kvalitných rastlinných tukových nátierkach z nich vyrobených a omega3 v tuku rýb a morských živočíchov. To sú esenciálne tuky, ktoré si nevieme vyrobiť, ale naše telo ich potrebuje. Čítajte viac o tukoch.
Dlhá cesta pre zdravie
Civilizačné ochorenia potraviny ako také nevyliečia, ale zmena jedálnička a stravovacích návykov môže výrazným spôsobom prispieť k zmierneniu nebezpečenstva pri chorých pacientoch a zároveň môže pôsobiť preventívne pre ľudí, ktorým sa zatiaľ civilizačné ochorenia vyhýbajú. Najmä mladšie vekové kategórie a deti by sa mali preorientovať na pestrú, zdravú a vyváženú stravu, do ktorej nepatria rizikové potraviny, nadmerné množstvo rýchlych cukrov, živočíšnych tukov, veľa soli a nedostatok pohybu. Len v takom prípade je šanca hrozivé štatistiky zmeniť.
- Konzumujte pestrú a vyváženú stravu
- Konzumujte viacej zeleniny a ovocia. Snažte sa zaradiť ku každému jedlu dňa kúsok ovocia alebo zeleniny
- Preferujte celozrnné výrobky - chlieb, pečivo, cestoviny, ryžu Natural
- Preferujte zdravé tuky, ryby, rastlinné oleje (repkový, olivový, slnečnicový) striedajte podľa tepelnej úpravy jedla
- Zaraďte do jedálneho lístka fazuľu, šošovicu, hrach
- Vyberajte si chudé mäso, mäsové výrobky, mliečne výrobky s nižším obsahom tuku
- Obmedzte soľ. Pre zlepšenie chute jedál používajte bylinky a korenie
- Uprednostnite čistú vodu na pitie a nesladený čaj
- Udržiavajte si správnu telesnú hmotnosť
- Pravidelne sa aktívne hýbte, aspoň 30 minút každý deň. Ráta sa aj prechádza v parku J
Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.