Mrkvový šalát

Mrkva, mrkvička..., výborná koreňová zelenina, vhodná na prípravu šalátov i do polievok. Vynikajúce sú aj mrkvové koláče. Okrem toho, že je výbornou pochutinou, je aj bohatým zdrojom vitamínu A , ako i ďalších vitamínov, najmä zo skupiny B, C, E, H a K.
Mrkva obsahuje dôležité minerálne látky a stopové prvky, najmä draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok. Je výhodnou potravinou pre vysoký podiel vlákniny a malý podiel tuku. Ak ste dostali chuť na mrkvu vyskúšajte mrkvový šalát. Podávať ho môžeme ako prílohu k mäsitým jedlám, ako ľahkú večeru, prípadne ako milé osvieženie na záhradnú párty.

Čo budeme potrebovať?

  • 3 väčšie mrkvy
  • ½ stredne veľký kaleráb
  • 2 jablká
  • 1 väčší citrón
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL sušených hrozienok
  • 1 PL sušených brusníc
  • 2 PL lúpaných mandlí, prípadne vlašských orechov

Postup

Zeleninu a jablká dobre umyjeme, očistíme, nastrúhame na stredne veľkom strúhadle. Pridáme šťavu z citróna a olivový olej, hrozienka, brusnice a dobre premiešame. Vrch ozdobíme lúpanými mandľami, prípadne posekanými vlašskými orechmi.

**Užitočná rada:** Aby telo naplno využilo betakarotén, pridáme do jedla tuk, najlepšie olivový olej. Surovú zeleninu konzumujeme bezprostredne po príprave.