Sezóna medvedieho cesnaku pomaly končí. Kde ho môžete nazbierať?

Medvedí cesnak môžeme zbierať, kým nezačne kvitnúť. Poradíme vám kde.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Medvedí cesnak sa stal v poslednej dobe veľmi populárny v súčasnej kuchyni. Chuťovo je podobný pažítke a má významný vplyv na naše zdravie. Znižuje cholesterol, tlak krvi, používa si pri tráviacich ťažkostiach a celkovo posilňuje imunitu.

Prečítajte si o účinkoch medvedieho cesnaku viac.

Nazbierať si ho môžeme voľne v prírode, až kým nezačne kvitnúť. Ešte stále máme čas.Treba si však dať pozor, aby sme si ho nepomýlili s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Rozdiel zistíme jednoducho. Keď ho chvíľu požmolíte v prstoch, zacítite typickú vôňu cesnaku.

Zdroj foto: Dnes24.sk
**Chcete vedieť,** [**kde si ho môžete nazbierať v Bratislave?**](http://bratislava.dnes24.sk/sezona-medvedieho-cesnaku-konci-kde-v-bratislave-si-lahodku-z-prirody-stale-mozete-nazbierat-201529)

Poradíme vám aj kde nájdete medvedí cesnak v okolí Humenného.

Aj v okolí Hlohovca si môžete túto lahôdku nazbierať.

lubka.stastn

A v okolí Trenčína, poprosím...! V nedeľu sme prešli pol okresu a veruže bez úspechu. Ďakujem! /Viem, že mnohí ho pestujú v záhradkách a dá sá i kúpiť, no rada by som poznala i miesta, kde voľne rastie v prírode - niet nad zdravú prechádzku.../

hanka9

Sezona zberu medvedieho cesnaku napr. na Orave nieze konci, ale este ani nezacala ! (i ked uz rastie). Ja ratam vrchol v obdobi medzi 10-tym aprilom az do 5 maja, v polohach orientacne okolo 800 metrov a viac nad morom je mozne ho zbierat aj cely maj, pripadne aj cosi neskor. No a co sa tyka miest – vyskytu medvedieho cesnaku tak tie v sucasnej dobe prezradi len malokto. Bohuzial, je taka doba.

hanka9

Inac typickou oblastou vyskytu medvedieho cesnaku na Orave bola a este stale je oblast v okoli riecky (potoka) Zazrivanky od Parnice az po Zarivu a vyssie (aj okolite pritokyň), pretoze medvedi cesnak je signalizatorom pozemnej vody a dari sa mu aj pri potoku (potok a vietor roznasa semeno)!!

Ale co chcem povedat?

No to, ze ludia su v dnesnej dobe nenasytni a nenazrati a doslovne zdecimovali tiet krasne miesta. Hordy najazdov a bezohladne drancovanie prinieslo spust!

Uz aj indiani mali viac rozumu a zobrali si z prirody len malo a pre svoju potrebu. No dnes su ini indiani, vsak :-o))