Opýtajte sa epidemiológov na povinné a dobrovoľné očkovania

Očkovanie predstavuje najúčinnejšiu formu ochrany pred infekčnými ochoreniami. Očkovacia látka, resp. vakcína podávaná do organizmu obsahuje oslabené alebo mŕtve zárodky danej choroby.Organizmus je následne schopný vytvoriť imunitnú odpoveď vo forme protilátok, ktoré ho v budúcnosti ochránia.
Na Slovensku je povinné pre 10 ochorení, avšak okrem toho má každý na výber aj niekoľko nepovinných očkovaní. Mnoho ľudí však často váha, či je to naozaj nevyhnutné. Ak patríte medzi nich, kontaktujte odborníkov z [**www.klik-klinik.sk**](https://klinika.zdravie.sk) a poraďte sa v otázkach vakcinácie.

Význam očkovania sa často zdôrazňuje najmä v období zvýšeného výskytu infekčných ochorení, ktoré sú spôsobené rôznymi mikróbmi, napríklad baktériami, vírusmi, plesňami alebo parazitmi. K vzniku epidémie dochádza vtedy, keď sa počet nových prípadov určitého ochorenia v určitom čase a v určitej populácii stane nadmerným, teda presiahne očakávaný počet.

Epidemiológoviasa zaoberajú spoznávaním príčin a priebehu ochorení, ako aj vplyvu okolia na zdravie jednotlivcov. Orientujú sa v aktuálnych epidemiologických problémoch týkajúcich sa infekčných a civilizačných chorôb. V období zvýšeného výskytu takýchto ochorení vedia poskytnúť dostatok informácií o nebezpečných dôsledkoch epidémií, o možnostiach prevencie a liečby.

Zaujíma vás názor epidemiológa na povinnosť očkovania? Chcete poznať odveď na otázky aké vakcíny sa využívajú, ako dlho účinkujú, aké nežiaduce účinky vyvolávajú či prečo je potrebné očkovať už malé deti?

V Klik-Klinik vám odborníci poskytnú informácie o ochoreniach, ktoré vyžadujú povinné očkovanie - záškrt, tetanus, čierny kašeľ, hemofilová infekcia, vírusová hepatitída, pneumokokové ochorenie, osýpky, mumps, rubeola – ružienka a detská obrna. Okrem toho s nimi môžete konzultovať otázky o nepovinnom očkovaní proti tuberkulóze, chrípke, ovčím kiahňam, ľudským papilomavírusom (HPV) či kliešťovej encefalitíde.

Navštívte www.klik-klinik.sk a získajte odpovede na svoje otázky od epidemiológov, ale aj od pediatrov, dorastovýchči všeobecných lekárov, ktorí majú rovnako odborné a početné skúsenosti s vakcináciou.


TIP Redakcie: Prečítajte si tiež

[**Odmietli by sme očkovať svoje deti, keby sme žili v Afganistane?**](http://babetko.rodinka.sk/mudrosti/riesime-dilemu/odmietli-by-sme-ockovat-svoje-deti-keby-sme-zili-v-afganistane/)
Najčítanejšie články