Čaj zo slamihy

Počuli ste už o slamihe piesočnej a o jej priaznivých účinkoch na trávenie? Čaj z nej pomôže najmä pri vírusových a chronických zápaloch pečene, dolných močových ciest a kŕčoch. Vhodný je aj ako prevencia pred týmito problémami.

Helichrysum arenarium Zdroj foto: Shutterstock.com

Helichrysum arenarium, čiže slamiha piesočná je liečivá bylinka, ktorá je známa pre svoje všestranné účinky. Najviac sa však používa pri tráviacich ťažkostiach a problémoch.


Mohlo by vás zaujímať:

Čaro domáceho ovocného čaju

Všeobecné informácie

Slamiha sa najviac vyskytuje v Škandinávii, Pobaltí a Nemecku, ale aj v Strednej Ázii. Na Slovensku ju môžeme nájsť len zriedkavo, a to najmä na Záhorí, v Podunajskej a Východoslovenskej nížine. Rastie od júla do októbra na suchých porastoch, skalných a piesočnatých pôdach. Dosahuje výšku 10-30 cm a spoznáme ju podľa množstva drobných žltých alebo oranžových kvietkov pripomínajúcich malé bobuľky. Dajte si však pozor na jej zber, pretože táto bylinka** je zákonom chránená.**

Dá sa zohnať aj v lekárni či špecializovaných obchodoch s prírodným tovarom a liečivými bylinami. Ak si zaobstaráte semienka Slamihy, môžete si ju vypestovať aj doma na záhradke.

Účinky a využitie

  • Používa sa pri vírusových a chronických zápaloch pečene, dolných močových ciest a problémoch s trávením či metabolizmom. 
  • Podporuje vylučovanie žalúdočných štiav, žlče a pankreasových enzýmov. 
  • Eliminuje riziko vzniku žlčníkových kameňov, zápalu žlčníka a žlčovodov.
  • Takisto mierni kŕče a nadúvanie. 
  • Používa sa i k detoxikačným kúram na očistu pečene, žlčníka a tráviaceho traktu, no vhodná je aj ako prevencia pred problémami s trávením.
  • Pridáva sa aj do ovocných čajov. 

Dávkovanie a príprava

2-3 čajové lyžičky bylinky zmiešame s 0,75 litra vody, povaríme 3 minúty a potom scedíme. Popíjame v priebehu dňa do 17. hodiny. Čaj sa môže pre lepšiu chuť aj mierne osladiť medom.

Tip na liečivý čaj podporujúci trávenie a zvyšujúci krvný tlak:
Ingrediencie: bazalka, saturejka, palina pravá, rozmarínové listy, slamiha piesočná, kuchynská rasca.
Príprava: 2 PL zmesi rovnakých dielov bazalky, saturejky, paliny pravej, rozmarínových listov, slamihy piesočnej, kuchynskej rasce pridajte do 1 l vody.Varte niekoľko hodín a potom nechajte 5-10 minút postáť. Z precedenej kvapaliny vypite po 1 šálke ráno nalačno a večer pred spaním.


Mohlo by vás zaujímať:

Čaro domáceho ovocného čaju

Martinko12

ja som na pecen skusil pestrec mariansky, na internete som cital o jeho prospesnych ucinkoch.. najprv som si kupoval pestrec v cajovych sackoch, ale potom som sa docital ze to je kravina. Pestrec by sa nemal zalievat horucou ani vriacou vodou, lebo sa tym zlikviduju ucinne latky. A do tych sackov aj tak nevidime, ktozvie co za smeti tam davaju.. Inak dost vela info o uziani pestrecu je na vasbylinkar.sk, odtial som si ho nakoniec aj objednaval.

SELKO

No ja som bylinkárovi telefonoval a informácie ktoré uvádzajú zrejme posťahovali z internetu,lebo ani nevedia poradiť.Potom som sa pozrel na to že vznikli pred mesiacom a to mi stačilo.Na všetko mi odpovedala nijaká pani,že všetko si môžete prečítať na internete.Nebol som spokojný.Potom som dal do vyhľadávača pestrec.sk kde som aj telefonoval a dostal som veľmi uspokojivú odpoveď. No aj som si objednal.Povedali mi,že pestrec sa nemôže mlieť,preto ho ľudia poškodia a nepomôže im.Užívam tretí týždeň a vidím zmeny, začínam sa zbavovať ťažoby na žalúdku a začal som lepšie spať.Len sa dosť potím,vraj odchádzajú toxíny z tela.Uvidím čo bude ďalej a podelím sa o moje skúsenosti.

kalin

Moja manželka našla možnosť bezplatnej konzultácie na zdravej pečeni na túto tému,lebo mám problém s pečeňou už dlhší čas.Išiel som naschvál z Trnavy do Nitry,lebo som už vyskúšal všetko.Zaujali ma a tak som neľutoval cestu. Chcel som sa presvedčiť na vlastné oči a urobil som dobre.Tie problémy s pečeňou ma jednoducho prinútili konať.