Ako nabrať svaly s kettlebell

Jedna z najčastejších otázok, s ktorou sa muži zaoberajú je: ako nabrať svaly? Okrem zdravia, sily a kondície, je túžba vyzerať dobre tiež regulérnym dôvodom prečo cvičiť. A práve pri naberaní svalov je ideálna tradičná silácka pomôcka – kettlebell.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Cvičenie s kettlebell nie je, ako by sa mohlo zdať, iba o dynamických švihových cvikoch a tureckom vztyku. Revolúcia kettlebell vrátila do hry aj kedysi tak populárne tlaky nad hlavu (press), máme tu čelné drepy (front squat), premiestnenie (clean), príťahy vo vzpore ležmo (rows), nadhod (jerk), atď.

Na naberanie svalov je teda kettlebell výborný nástroj. Pre naštartovanie hypertrofie, je potrebné dať svalom dostatočný impulz v podobe dlhého času stráveného pod napätím, inak povedané svaly dostatočne unaviť. Dôležité je zaútočiť hlavne na veľké svalové skupiny, ktoré vyvolávajú najväčšiu anabolickú (rastovú) odpoveď. Takzvané kettlebell komplexy sú presne to, čo k tomuto cieľu poslúži.

Komplex je séria cvikov, medzi ktorými nedochádza k odloženiu kettlebell. Existujú overené programy na budovanie sily a zároveň svalovú hypertrofiu. Tieto špecializované programy sú však určené pokročilím kettlebell cvičencom, nakoľko väčšinou sa jedná o varianty cvikov s dvomi kettlebell (double kb) a vyžadujú si 100% zvládnutú techniku.

Najčastejšie komplexy kombinujú clean, press, a front squat. Príkladmi skvelých programov, môže byť napr. program nazvaný „Total tension” od Pavla Tsatsoulina, „Kettlebear” od Andrew Palmera, „Kettlebell Muscle” z dielne Geoffa Neuperta, prípadne ďalšie od renomovaných trénerov ako Dan John, Scott Iardella atď.

Je dôležité si uvedomiť, že k zlepšeniu (adaptácii) prichádza nie pri samotnom tréningu, ale v čase oddychu a regenerácie. Pre ideálne výsledky je teda dôležitý dostatočne dlhý a kvalitný spánok, rovnako ako dostatok kvalitného jedla a tekutín.

Prečítajte si tiež:

Prečo začať cvičiť s kettlebell?


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.