Prečo vzniká rakovina hrubého čreva a konečníka?
Okrem vysokej proliferačno - metabolickej aktivity tkanív tráviacej sústavy je príčinou prípadných rizikových zmien (mutácií) v bunkách čreva aj to, že sú vystavené rôznym rizikovým faktorom prostredia, výživy a vplyvom zlej životosprávy, či rôznym ochoreniam, infekciám, parazitózam, virózam, antibiotikám, iným mutagénnym liekom a pod.
Črevný trakt ľudí je často preťažovaný
- Kvantitou a kvalitou jedla v rámci „kultu jedla“ t.j. neustálym prísunom jedla, gurmánstvom a prejedaním sa bez ohľadu na skutočnú potrebu organizmu. Potrava býva biologicky málo hodnotná alebo kvalitatívne nevhodná. Obezita je štatisticky tretí najrizikovejší faktor pre vznik KRCA.
- Neprirodzeným charakterom spracovaných potravín a výrobkov s vysokým obsahom a pestrou paletou cudzorodých látok.
- Dlhodobou absenciou viacerých výživovo dôležitých zložiek potravy pri rôznych diétach a nutričných extrémizmoch, ktorá neumožňuje likvidáciu toxických látok v črevných bunkách a spôsobuje problémy v trávení, črevnej flóre aj vo výžive organizmu.
Výsledkom výživových a tráviacich disproporcií a ochorení, tiež následných zápalov v čreve sú najprv ojedinele poškodené a zmutované bunky čreva, ktoré u zdravého organizmu väčšinou zaniknú. Pri permanentnom riziku, ochoreniach a zvýšenom počte zmenených buniek, niektoré prežívajú, delia sa ďalej a sú nositeľmi rizikových zmien (napr. črevné polypy). V týchto, zatiaľ nezhubných prekanceróznych tkanivách a polypóznych útvaroch dochádza neskôr - napr. vplyvom chronických zápalových procesov, liekov, karcinogénnych zložiek výživy, disproporcií črevnej bakteriálnej flóry, cudzorodých látok a pod. k začatiu procesu karcinogenézy.
Prečítajte si tiež:
10 tipov ako sa zdravo stravovať
Ako predchádzať rakovine hrubého čreva?
Začiatok rakoviny nie je zjavný. Až neskôr vznikajú viditeľné prejavy rakoviny hrubého čreva. V tejto fáze je ochorenie už ťažšie liečiteľné. Je potrebné zabezpečovať včasné formy prevencie KRCA - upraviť životosprávu a stravovanie tak, že predchádzame ochoreniu skôr ako by mohlo vzniknúť.
Prevencie vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka
- Hygienická kontrola rizikových faktorov vo vode a potravinách.
- Rozširovanie základných odborných vedomostí a vplyv zdravotne výchovnej osvety v populácii o problematike KRCA.
- Snažiť sa o zavedenie včasných diétnych a životosprávnych opatrení ešte u zdravých ľudí.
- Včasné zachytenie a liečbu črevných ochorení a pravidelné preventívne prehliadky osôb s častými tráviacimi a nutričnými problémami.
- Dôležité je úplné doliečenie rôznych akútnych ochorení, zápalov, infekcií v tráviacom trakte a zvlášť liečenie chronických zápalov.
Druhostupňová – sekundárna prevencia:
- Včasné zistenie a odstránenie prekanceróznych (displastických) tkanív, rizikových stavov a útvarov (polypov, krvácanie).
- Včasné zistenie, odstránenie a liečbu už ranných štádií nádorov a neoplastických epitelov.
Treťostupňová – terciárna prevencia:
- Opatrenia a snahy o zdravotnú rehabilitáciu.
- Doliečovanie a návrat pacienta po liečbe do normálneho života.
- Protektívne opatrenia znižujúce druhotné škodlivé následky samotnej cytostatickej, radiačnej a inej liekovej terapie.
- Iné opatrenia zabraňujúce recidíve (návratu) ochorenia, napr. dennú konzumáciu protirakovinových látok v ovocí a zelenine – tzv. „nutričných desmutagénov“.
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.