Ako predchádzať rakovine hrubého čreva
Princípy
1. Kvantitatívny a režimový princíp stravovania
Zníženie množstva jedla (nutričná reštrikcia, neprejedanie sa) a dostatočná časová prestávka medzi jedlom nepreťažuje črevo a umožňuje rýchlu detoxikáciu a regeneráciu tráviacich štiav a buniek epitelu. Dôležité sú prestávky bez jedla, kedy medzi dvoma jedlami neprijímame nič, nezajedáme ani drobné maličkosti. Nepijeme viac ako 2 kávy denne. Pijeme na smäd viac obyčajnej pitnej vody. Podľa intenzity fyzickej námahy počas dňa je dĺžka prestávok medzi dvomi jedlami od 2 do 4 hodín pri striedmej strave, ale pri výdatnejšej strave a sedavom zamestnaní to môže byť až 6 hod. Pre zdravie najvýznamnejšou stravovacou prestávkou umožňujúcou odľahčenie a regeneráciu tráviaceho traktu a črevných epitelov je prestávka od večere do rána v trvaní minimálne 12 hodín (napr. od 18 hod. do 7 hod.).
2. Kvalitatívny princíp stravovania
Riziko kolorektálneho karcinómu stúpa, ak sa prejedáme kvalitatívne málo pestrou, biologicky menej hodnotnou, nekompletnou, jednostrannou, neprirodzenou, nezdravou, či priamo rizikovou stravou. Nevhodné sú mastné, smažené jedlá, prepražené a zoxidované tuky, údeniny atď.
Hlavnými rizikovými faktormi sú:
- kvalitatívne zlé zloženie stravy
- nedostatok vláknitej a vitaminóznej zložky (ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny)
- prehnané diéty a dlhodobý príjem rôznej rizikovej výživy
- zápalové procesy v čreve spôsobujúce poruchy črevnej flóry v dôsledku čoho dochádza k slabej detoxikácii nežiaducich látok a škodlivín.
Prečítajte si tiež:
Aký je život s rakovinou a po jej vyliečení?
Rakovina hrubého čreva a konečníka
3. Životný štýl, životospráva a pohyb
Nedostatok pohybu sa dáva na jedno z popredných miest medzi rizikovými faktormi pre KRCA. Pohyb je pre črevnú peristaltiku (pohyb čreva), trávenie a vylučovanie či detoxikáciu a celý metabolizmus veľmi dôležitý. Bez dostatočného pohybu dochádza k neenzymatickému rozkladu stravy a ku nežiaducim kvasným či hnilobným procesom a vzniku hnačiek alebo zápchy, infekciám, chronickým zápalovým procesom a pod.
4. Zdravá črevná flóra
V črevách zdravého človeka existuje a spolupracuje takmer 500 druhov prospešných baktérií a niektoré z nich produkujú dôležité látky a vitamíny (napr. B12) pre ľudský organizmus. Preto pri dlhodobých disproporciách a poškodení črevnej flóry z akýchkoľvek dôvodov dochádza k rôznym zdravotným problémom v črevách s následným premnožením patogénnych mikroorganizmov a k produkcii ich rizikových metabolitov (toxínov). Tie sa už podieľajú priamo aj na iniciácii a vzniku mutácií a rakoviny. Pre udržanie zdravej črevnej flóry je dôležitých viacero faktorov. Jedným z nich je prirodzený charakter výživy a v nej dostatok prirodzenej vlákniny.
5. Genetické dedičné riziko
Podiel dedičnosti na vzniku KRCA sa často preceňuje. Genetické dedičné riziko je síce rizikový faktor no v žiadnom prípade nie epidemicky najvýznamnejší. Odborné články pripúšťajú, že asi 5% prípadov KRCA vzniká vďaka dedične prenosným, rizikovým génom. No zároveň dodávajú, že ich aktivita navonok úzko súvisí s rizikovými faktormi výživy, životosprávy, prekonanými ochoreniami a pod.
6. Familiárne riziko a rizikové zvyky a tradície
Aj ľudia s genetickým rizikom vzniku rakoviny ho môžu znížiť na minimum dobrou, nerizikovou, celoživotnou režimovou prevenciou. Niektorí jedinci s dokázanými familiárnymi predpokladmi pre KRCA, by mali okrem pravidelného monitorovacieho vyšetrenia absolvovať pri potvrdení rizikových útvarov (polypov) aj včasný zákrok a celoživotne sa musia vyhýbať najrizikovejším faktorom pre toto ochorenie.
7. Psychosomatické príčiny
Nedostatok psychohygieny, regenerácie a fyzickej aj psychickej relaxácie vytvárajú rôzne typy chronickej neuropsychickej záťaže a stresov. Tie sa premietajú cez preťaženosť neurovegetatívneho systému ako gastroneurózy aj do narušenia funkcií v tráviacom trakte (časté hnačky, zápchy, zápaly črevného epitelu a pod.). Dlhodobý psychický stres a frustrácia sa podieľajú na rozvrate psychosomatickej regulácie organizmu a sú to rizikové prestupné ochorenia. Preto je veľmi dôležité stres obmedzovať a pokiaľ je to nemožné, zabezpečiť si dostatok relaxu vo voľnom čase a pri dlhodobej záťaži vyhľadať aj pomoc psychológa, či iných odborníkov na psychohygienu.