Cviklový koláč
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 500 g cvikla
- 100 g maslo
- 200 g čokoláda
- 3 ks vajcia
- 250 g trstinový cukor
- 100 g hladká múka
- 25 g kakao
Poleva
- 70 g práškový cukor
- 2 PL cviklová šťava
Postup
Cviklu ošúpeme, nakrájame ma malé kúsky a varíme vo vode do mäkka. Zcedíme a ak nemáme cviklovú šťavu, necháme si časť vody, v ktorej sa cvikla varila na polevu.
Teplú cviklu dáme do mixéru spolu s polámanou čokoládou a maslom a rozmixujeme. Maslo aj čokoláda sa pekne rozpustia. Ďalej si vyšľaháme vajíčka s cukrom tak, aby zmes vytvorila penu. Do vyšľahaných vajíčok opatrne primiešame cviklovo-čokoládovú zmes a na záver zapracujeme múku a kakao. Cesto vylejeme na pomúčený plech a pečieme cca 20 minút pri 180 stupňoch. Upečený koláč posypeme orieškami. Na polevu si zmiešame cukor s cviklovou šťavou a vychladnutý koláč ňou polejeme.
Za recept ďakujeme pani Dagmar z Košíc.