Tvarohové knedle s ovocnou polevou
Obsah omega kyselín chráni mozgové bunky a podporuje ich funkciu. Aj vitamín B-12 je známy svojimi účinkami na nervové bunky. Odbúrava pocit úzkosti a napätia. Vápnik zase udržuje ideálnu kyslosť žalúdka a redukuje pálenie záhy. Kombináciou tvarohu s ovocím získame ďalšie cenné vitamíny a minerálne látky.
Čo budeme potrebovať?
- 8 rožkov
- 250 g mäkkého tvarohu
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 1/2 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
Ovocná poleva:
- 400 g ovocia (podľa chuti - jahody, ríbezle, čučoriedky, jablká, hrušky...)
- cukor podľa sladkosti ovocia
Postup
Rožky nakrájame na malé kocky, pridáme tvaroh, vajcia, cukor, múku, kypriaci prášok a soľ. Vypracujme cesto, z ktorého tvarujeme malé knedle – guľky. Varíme v osolenej vode 3- 5 minút, kým guľky nevyplávajú navrch. Medzitým si pripravíme ovocnú polevu – do trochu vody, prípadne kompótovej šťavy pridáme ovocie – čerstvé, mrazené, prípadne kompót. Cukor pridáme podľa sladkosti ovocia a krátko povaríme. Rozmixujeme a necháme prevrieť. Knedle polejeme ovocnou polevou a podávame.
Do ovocnej polevy môžeme a nemusíme pridať smotanu – smotanovo ovocná poleva. Namiesto smotany môžete zvoliť napr. jablká, pridať sušené hrozienka, trochu umu.
**TIP do kuchyne:** Knedle si môžeme pripraviť aj do zásoby. Obalíme ich v múke, aby sa nespojili a vložíme do mikroténového vrecka. Pred prípravou nerozmrazujeme. Varíme ich vo väčšej nádobe a vo väčšom množstve vody, nevkladáme príliš veľa kusov, aby sa voda neochladila. |