Pohánkovo-šošovicový šalát
Tiež je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu a zinku. Aj pohánka, kedysi obilie chudobných, prekvapuje svojimi účinkami - medonosná liečivá rastlina, poslúži včelárom i ľuďom, ktorých trápia problémy s kŕčovými žilami, ale aj mnohé ďalšie problémy, ako cukrovka, zvýšená hladina cholesterolu... Rozhodne si zaslúži zaradenie do jedálneho lístka.
Čo budeme potrebovať?
- 100 g šošovice
- 100 g pohánkové krúpy
- olej
- 3 väčšie cibule
- 5 karotiek
- 100 g nakladaných uhoriek
- šťava z jedného citróna
- sójová omáčka
- podľa chuti soľ
Postup
Pohánku si vopred namočíme a uvaríme. Osobitne si uvaríme šošovicu, ktorú nemusíme vopred namáčať, uvarí sa oveľa rýchlejšie ako pohánka. Karotku krátko povaríme. Cibuľu nakrájame na kolieska, pridáme nadrobno nakrájané uhorky, karotku, varenú šošovicu, pohánku a ochutíme sójovou omáčkou, citrónovou šťavou a soľou. Všetko, dobre vymiešame. Necháme odstáť, aby sa chute spojili. Môžeme servírovať samotné alebo napr. s pečivom, prípadne ako prílohu k mäsu.