Domáca mrveničková polievka so šampiňónmi a zeleninou
Čo budeme potrebovať?
- 200 g šampiňónov
- 2-4 stredne veľké zemiaky
- 1,5 – 2 l vývar alebo voda
- 2 ks väčšia mrkva
- 1 cibuľa
- 2-4 strúčiky cesnaku
- polievková zelenina (mrkva, petržlen, zeler)
- 4 PL oleja
- 2 PK hladkej múky
- soľ, korenie, mletá červená paprika, mletá kapia so soľou
- čerstvá petržlenová vňať
Mrvenička
- 7 PL hrubej múky (podľa veľkosti vajca)
- 1 vajce
Postup
Z oleja a múky si pripravíme tmavšiu zápražku. Odstavíme, zápražku osolíme, pridáme papriku korenie a soľ. Zaleje studenou vodu alebo vývarom. Necháme prevrieť, pridáme na mesiačiky nakrájané šampiňóny, povaríme asi 10 -15 minút a potom pridáme na kolieska nakrájanú polievkovú zeleninu. Všetko uvaríme do mäkka. Pred dovarením vsypeme do polievky ½ mrveničky a povaríme asi 5 minút. Polievku odstavíme, keď mrvenička vypláva na povrch. Servírujme posypanú posekanou petržlenovou vňaťou.
Mrvenička: Z múky a vajca vypracujme tuhé cesto – bochník. Necháme ho chvíľu odstáť a vytvárame mrveničku – palcom a ukazovákom robíme malé guľky. Cesto môžeme aj nastrúhať a do zásoby vysušiť, buď voľne alebo pomaly v mierne vyhriatej rúre, občas premiešame.
**TIP Redakcie:** Mrveničku pri príprave nesolíme, cesto by sa pomaly sušilo a mrvenička by sa dobre netvarovala. Mrvenička, ktorá je robená ručne neprijme toľko polievky - polievka nezhustne. |