Domáca mrveničková polievka so šampiňónmi a zeleninou

Zapražená polievka, mrvenička - jednoduchá, nenáročná, chutná polievka so zeleninou, ktorá už veľmi dávno patrí do našej kuchyne. Aj jednoduché jedlo môže byť chutné a zdravé.

Čo budeme potrebovať?

  • 200 g šampiňónov
  • 2-4 stredne veľké zemiaky
  • 1,5 – 2 l vývar alebo voda
  • 2 ks väčšia mrkva
  • 1 cibuľa
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • polievková zelenina (mrkva, petržlen, zeler)
  • 4 PL oleja
  • 2 PK hladkej múky
  • soľ, korenie, mletá červená paprika, mletá kapia so soľou
  • čerstvá petržlenová vňať

Mrvenička

  • 7 PL hrubej múky (podľa veľkosti vajca)
  • 1 vajce

Postup

Z oleja a múky si pripravíme tmavšiu zápražku. Odstavíme, zápražku osolíme, pridáme papriku korenie a soľ. Zaleje studenou vodu alebo vývarom. Necháme prevrieť, pridáme na mesiačiky nakrájané šampiňóny, povaríme asi 10 -15 minút a potom pridáme na kolieska nakrájanú polievkovú zeleninu. Všetko uvaríme do mäkka. Pred dovarením vsypeme do polievky ½ mrveničky a povaríme asi 5 minút. Polievku odstavíme, keď mrvenička vypláva na povrch. Servírujme posypanú posekanou petržlenovou vňaťou.

Mrvenička: Z múky a vajca vypracujme tuhé cesto – bochník. Necháme ho chvíľu odstáť a vytvárame mrveničku – palcom a ukazovákom robíme malé guľky. Cesto môžeme aj nastrúhať a do zásoby vysušiť, buď voľne alebo pomaly v mierne vyhriatej rúre, občas premiešame.

**TIP Redakcie:** Mrveničku pri príprave nesolíme, cesto by sa pomaly sušilo a mrvenička by sa dobre netvarovala. Mrvenička, ktorá je robená ručne neprijme toľko polievky - polievka nezhustne.
##### Nezabudnite, polievka je grunt a započítava sa aj do [pitného režimu](/clanok/40410/pitny-rezim-ako-sucast-zdraveho-zivotneho-stylu). Dobrú chuť!