Vedci v USA vytvorili kmeňové bunky schopné zničiť rakovinu

BRATISLAVA 27. októbra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Americkým vedcom z Massachusetts General Hospital a Harvard Stem Cell Institute sa podarilo naprogramovať kmeňové bunky, aby produkovali a vylučovali toxíny, ktoré dokážu zabiť mozgové nádory bez toho, aby poškodili zdravé bunky alebo samé seba. Odporúčame: Na Slovensku ...

BRATISLAVA 27. októbra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Americkým vedcom z Massachusetts General Hospital a Harvard Stem Cell Institute sa podarilo naprogramovať kmeňové bunky, aby produkovali a vylučovali toxíny, ktoré dokážu zabiť mozgové nádory bez toho, aby poškodili zdravé bunky alebo samé seba.

Odporúčame:

Na Slovensku narastá počet detských pacientov s leukémiou

Každá desiata žena nosí v prsiach nádor. Nepatríte k nim?

Odborníci už túto metódu vyskúšali na zvieratách, keď geneticky upravené kmeňové bunky obalené gélom umiestnili na nádor, ktorý predtým odstránili z mozgu. Rakovinové bunky po vystavení účinkom toxínov z kmeňových buniek odumreli. Vedci teraz plánujú túto liečbu vyskúšať aj na ľuďoch.

“Po tom, čo sme spravili všetky molekulárne analýzy a odsledovali sme inhibíciu syntézy proteínov vnútri mozgových nádorov, vieme, že tieto toxíny dokážu zabiť rakovinové bunky. Tieto toxíny sa s veľkým úspechom používajú pri rôznych typoch leukémie, ale nefungujú až tak dobre pri nádoroch, pretože tie sú ťažšie prístupné a toxíny sa rýchlo odbúravajú. Ale geneticky upravené kmeňové bunky to zmenili. Teraz máme k dispozícii kmeňové bunky odolné voči toxínom, ktoré dokážu sami produkovať a vypúšťať látky zabíjajúce rakovinové bunky,” uviedol vedúci výskumu Khalid Shah, ktorý spoločne s kolegami uverejnil výsledky štúdie v časopise Stem Cells.