Tekvicové placky
Tekvicové placky
Čo budeme potrebovať?
- 1 menšiu tekvicu
- 2 mrkvy
- 3 PL ovsených vločiek
- 3 PL polohrubej múky
- 3 PL strúhanky
- 3 vajcia
- 2- 4 strúčiky cesnaku
- 1 ČL majoránu
- 150 g strúhaného syru
- podľa chuti soľ a mleté čierne korenie
Postup
Tekvicu očistíme, vyberieme vnútro a postrúhame. Pridáme ovsené vločky, múku, soľ, vajcia, mleté čierne korenie, majorán, postrúhaný syr a prelisovaný cesnak. Vytvarujme placky, ktoré opečieme z obidvoch strán. Servírujme posypané strúhaným syrom, prípadne s kyslou smotanou posypanou čerstvými bylinkami.
Jedlá z tekvice sú ľahko stráviteľné, ideálne pri redukčnej a diabetickej diéte. K dispozícii je niekoľko druhov, ktoré sa od seba líšia tvarom, veľkosťou či farbou. Tekvica kríčková, plazivá, zelená, biela, žltá vhodná na kuchynské spracovanie, ale aj malé tekvičky vhodné na dekoráciu bytu.
Tekvice pre kuchynské spracovanie
Tekvica má všestranné využitie. Použiť môžeme dužinu i jadierka.
- Obrovská - veľkoplodá. Vhodná na polievky, na omáčky i na pečenie. Využívajú sa z nej aj semienka.
- Hokkaido - sýtooranžová, z ktorej je už na prvý pohľad zrejme, že je bohatá na karotén. Pripraviť z nej môžeme polievky, omáčky a nátierky.
- Tekvica špagetová -smotanovozelenej farby – rýchlo sa uvarí, má dlhé vlákna a jemnú korenistú chuť.
- Tekvica butternut – zelenkastej a béžovej farby, ktorá má veľmi málo semienok. Je vhodná na prípravu šalátov a na zapekanie.
Prečo si dať tekvicu?
Približne 90% vody, sacharidy, bielkoviny a vlákninu. Z vitamínov sú zastúpené najmä vitamín A, C, B1, B2 a vitamín E. Obsah minerálov predstavuje draslík, horčík, vápnik, železo a zinok.
Cenné sú aj semienka tekvíc, výborné sú lúpané, pražené i solené. Aj jadierka obsahujú vitamíny, minerálne látky a zdravé oleje. Podporujú látkovú výmenu a ovplyvňujú správne hodnoty cholesterolu. Ak si neviete predstaviť jeseň bez tekvice, pridajte sa.