Ako by sa mali stravovať seniori?
Zdroj foto: Shutterstock.com
Anatomické zmeny
Prejavujú sa atrofiou a degeneráciou. V spojitosti s výživou je dôležité upozorniť na:
-
možný znížený obsah vody v organizme – dehydratácia
-
mení sa obsah celkového tuku v organizme, jeho distribúcia, tuk sa hromadí v brušnej dutine (jablkový tvar tela – vzniká vyššie riziko chorobnosti a úmrtnosti), alebo na periférii, na bokoch a stehnách (hruškovitý tvar tela).
Funkčné zmeny
Týkajú sa obmedzení orgánových a systémových funkcií.
Z pohľadu výživy môžeme spomenúť:
-
kostrové a svalové zmeny (možná osteoporóza pre nedostatok kalcia, príjem alkoholu, užívanie kortikosteroidov a mnohé iné...)
-
zmeny srdcového a dýchacieho systému (nadváha a obezita je na príťaž)
-
zmeny v trávení
Ako je tráviaci systém postihnutý starobnými zmenami?
-
znižuje sa vylučovanie tráviacich enzýmov
-
Znižuje sa absorbcia, vstrebávanie výživných látok, liekov.
-
Znižuje sa svalový tonus čriev, teda peristaltika (pozdĺžny vlnovitý pohyb stien dutých orgánov, ktorý slúži na posúvanie ich obsahu) a tým následne a vylučovanie.
-
nechutenstvo
-
zmeny so zmyslovým vnímaním chuti (prahová hodnota sa pre slanú a sladkú chuť zvyšuje)
-
zápcha
-
zníženie tvorby žalúdočnej kyseliny (atrofická gastritída), tým pádom sledujeme nižšiu biovyužiteľnosť vitamínu B12, folátov, vápnika a železa
-
zníženie sekrécie enzýmov pankreasu, následne dochádza k horšiemu tráveniu tukov a bielkovín
-
Znížená citlivosť žlčníka na cholecystokinín môže nepriaznivo vplývať na trávenie tukov.
-
atrofia ďasna v ústnej dutine
-
zhoršený stav, strata chrupu
-
znížená tvorba a vylučovanie slín
-
zhoršenie prehltávania
-
zhoršujúca sa funkcia zmyslových orgánov – zrak, chuť, čuch, ktoré usmerňujú výber potravy
Prečítajte si tiež:
Ako by mal vyzerať pitný režim seniorov?
Pri výžive starých osôb je potrebné mať na zreteli mnohé faktory, medzi nimi napr. skutočnosť, že strava je ovplyvnená vnútornými dejmi v organizme, tiež znížením a úbytkom telesnej aktivity, celkovej fyzickej zdatnosti. Jedinec sa čoraz ťažšie prispôsobuje okolitým zmenám.
Mnohé lieky, ktoré jedinec vo vyššom veku užíva, môžu mať negatívny dopad na priebeh metabolických procesov v organizme a tak v konečnom dôsledku i na príjem potravy (napr. nechuť). I rôzne návykové intoxikácie (alkoholizmus, fajčenie) vplývajú negatívne na organizmus. Netreba zabúdať i na fakt, že sebestačnosť starého človeka môže byť viac menej obmedzená, alebo i úplne stratená.
Zmeny tráviacej sústavy, vyššie popísané ako napr. horší stav chrupu, málo slín, znížená pohyblivosť čriev, zápcha a mnohé ďalšie, ovplyvňujú proces spracovania potravy.
Učebnica hygieny, určená pre študentov lekárskych fakúlt, napísaná kolektívom autorov pod vedením prof. MUDr. Ševčíkovej (2006) o stravovaní starších ľudí uvádza niektoré zásady:
-
S vekom klesá potreba energie (preto je dôležité prispôsobiť energetický príjem danému človeku, menej konzumovať tzv. vysoko energetické potraviny (najmä rôzne sladkosti: cukríky, čokoláda, zákusky atď.).
-
Zabezpečiť dostatočný príjem bielkovín 0,8 až 1 g /kg telesnej hmotnosti), konzumovať kvalitné zdroje bielkovín – chudé mäso, strukoviny, cereálie.
-
Konzumovať menej tukov, maximálne 25 % energetického príjmu.
-
Prijímať v potrave viac polysacharidov (škrobovín a najmä vlákniny – prevencia proti zápche).
-
Obmedzovať príjem rafinovaného cukru (s vekom klesá tolerancia glukózy, riziko diabetu).
-
Nedostatok vitamínov a minerálnych látok (ich horšie prijímanie tráviacim traktom). Známa nižšia využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov, častý deficit železa. Konzumácia vitamínových a minerálnych prípravkov je vhodná, ale vnímame ju ako doplnok, nie ako náhradu pestrej a kvalitnej stravy.
-
Spôsob prípravy jedla, pokrmy by mali byť mäkšie- dusené a varené, podporiť chuť jedla korením a sušenou zeleninou, jesť menej a častejšie.
-
Často piť, možná dehydratácia organizmu, nutnosť prijať minimum 1,5 l tekutín, opatrne prijímať alkohol a kofeínové nápoje.
-
Pri stravovaní rešpektovať celoživotné návyky, zmeny uskutočňovať postupne a nenásilne.
Tab.1. Príjem energie a proteínov u dospelých osôb v závislosti od pohlavia a veku
Pohlavie |
Príjem energie |
Príjem proteínov |
|
kJ / deň kJ / kg / deň |
g / deň g / kg / deň |
MUŽI |
|
|
19- 34 rokov |
11 500 165 |
66 0, 95 |
35- 54 rokov |
11 000 155 |
64 0, 90 |
55- 74 rokov |
9 500 145 |
62 0, 85 |
ŽENY |
|
|
19- 34 rokov |
9 500 160 |
52 0, 90 |
35- 54 rokov |
9 000 153 |
51 0, 85 |
55- 74 rokov |
8 500 145 |
50 0, 80 |
Výživa a pracujúci starý človek
Výživové nároky u pracujúceho seniora sa diferencujú podľa charakteru práce, ktorú vykonáva. I tu platí, že namáhavá fyzická práca má vyššie energetické nároky na organizmus jedinca, a teda „dovoľuje“ mu konzumovať viac jedla oproti tomu, ktorý má sedavú, duševnú prácu.
Samozrejme, je potrebné brať do úvahy i pohlavie a vek jedinca. Nepredpokladá sa, že starý človek by pracoval v sťažených podmienkach, ale môže nastať situácia, kedy takýto človek pracuje v letných horúčavách napr. na svojej záhradke. Z dôvodu možnej dehydratácie v takomto prípade je potrebné dbať na pitný režim i primeraný príjem minerálov.
Stravovanie, príjem stravy, výživa starého človeka je spojená s mnohými faktormi. Sú to predovšetkým organické i funkčné zmeny na organizme jedinca, ale i mnohé iné. V neposlednej miere je to i jeho sebestačnosť, či už fyzická alebo i finančná. Každý senior potrebuje úctu, pochopenie ale i pomoc svojich najbližších, aj okolia.
Literatúra:
-
BEŇO, I.: Náuka o výžive. ISBN 80-8063-126-3. 1. vyd., Osveta. Martin, 2001, 157 s.
-
ŠEVČÍKOVÁ, Ľ. et al. 2006. Hygiena_._ ISBN 80-223-2103-6. Bratislava, Univerzita Komenského, 2006, 328 s.
-
TAKÁČ, P. Stratégie zdravého starnutia v rámci preventívnej geriatrie. ISBN 80-89168-08-6. Roven Rožňava. Rožňava. 2004. 129 s.
Prečítajte si aj tento článok: