Jablko - symbol večného zdravia
Červené, zelené alebo žlté jabĺčka zásobujú naše telo obrovským množstvom energie, hasia smäd a dokonale zasýtia. Nie nadarmo sa hovorí, že jablko denne vás zbaví lekára. Obsahuje totiž množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Ak je to aspoň trošku možné, vždy ho konzumujte so šupkou, pretože väčšina týchto látok sa nachádza práve pod ňou.
Jabĺčka plné vitamínov
Šťavnaté jabĺčka sú viac ako z 80% tvorené vodou. Zo všetkých druhov ovocia práve ony obsahujú najviac pektínu, vo vode rozpustnej vlákniny, ktorá má priaznivý vplyv na črevnú mikroflóru, zlepšuje proces trávenia a viaže na seba škodliviny, ktoré následne odvádza z tela von. Tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím chráni naše tepny a žily a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a infarktu. Jablká spomaľujú starnutie mozgových buniek a chránia mozog pred Alzheimerom a Parkinsonom. Vďaka veľkému množstvu antioxidantov a vitamínu C posilňujú imunitný systém a zneškodňujú vírusy, baktérie, toxické látky a voľné radikály, čím nás v sychravom počasí chránia pred chrípkou a prechladnutím.
Aj napriek tomu, že majú vynikajúcu sladkú chuť, regulujú hladinu cukru v krvi, vďaka čomu sú vhodné aj pre diabetikov. Fruktóza je totiž cukor, ktorý sa v tele rozkladá pomalšie, a tak udržuje hladinu cukru v krvi na stabilnej úrovni. Jablká sa považujú za prírodnú zubnú kefku a všetci zubári ho vrele odporúčajú. Dezinfikujú ústnu dutinu, posilňujú ďasná, urýchľujú tvorbu slín a ich žutie tiež precvičuje žuvacie svaly a svaly tváre. Ich pravidelná konzumácia pomáha pri liečení pečeňových a žlčníkových ochorení. Zabraňujú tvorbe žlčníkových kameňov, pôsobia močopudne a brzdia tvorbu kyseliny močovej. Vo funkcii obličiek zohráva dôležitú rolu draslík, ktorý okrem toho chráni aj naše svaly a pomáha pri zásobovaní mozgu kyslíkom. Kvercitín (prírodné antihistminikum) zas zabraňuje tvorbe rakovinotvorných buniek.
Mohlo by vás zaujímať:
Jablko plné potrebnej vlákniny
Zdravé a chutné jesenné potraviny
Pripravte si s nami vynikajúci krehký jablčník
Je dokonca overené, že u detí, ktorých matky počas tehotenstva konzumovali jablká, je menšia pravdepodobnosť vzniku astmy. Jabĺčka sú skvelým pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach. Pomáhajú pri zápche, ale aj hnačke, pozitívne pôsobia na naše trávenie a udržiavajú v rovnováhe črevnú mikroflóru. Prečisťujúcimi účinkami tiež predchádzajú riziku vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Chudnutie
Je skutočne dokázané, že ľudia, ktorí denne zjedia jedno až dve jablká, sú štíhlejší ako tí, ktorí ich do svojho jedálnička nezaraďujú vôbec alebo len veľmi málo. Približne z 85% sú tvorené vodou a aj napriek tomu, že sú sladké, nepriberiete z nich. Majú totiž nízky obsah ovocného cukru a málo kalórii, preto sú vhodnými spoločníkmi redukčnej diéty. Podporujú trávenie, prečistia organizmus a odstraňujú prípadnú zápchu. Povzbudzujú svalové kontrakcie hrubého čreva a rozkladajú tuky v bunkách.
Vďaka veľkému množstvu vlákniny vás zasýtia a dodajú dostatočné množstvo tekutín, ale aj vitamínov a minerálnych látok. Jabĺčka sú veľmi ľahko stráviteľné a počas chudnutia vám skvele nahradia sladkosti. Môžete ich konzumovať surové, pečené, sušené, v rôznych šalátoch či koláčoch, alebo nimi nahradiť ťažké maslové plnky.
Účinky na naše zdravie
Aj keď naše staré mamy nepoznali takmer žiaden druh exotického ovocia, jablká boli súčasťou ich receptov a liečivým postupov už od nepamäti. Okrem skvelej chuti a vitamínov nám poskytujú aj celý rad liečivých účinkov na neduhy takmer všetkého druhu. Pri hnačke je vhodné konzumovať nastrúhané sladké jablká, v prípade zápchy zas kyslé. Pri kašli je účinný odvar z jabloňových kvetov, horúčku zráža nastrúhané jablko, ktoré je vhodné tiež pri chrípke, prechladnutí, bolesti hlavy, závratoch a chudokrvnosti (obsahuje totiž železo). Horúca jablková šťava rozpúšťa hlieny a pyré zas pozitívne pôsobí pri žalúdočných a črevných kataroch. Nastrúhané, prípadne podusené s troškou olivového oleja pomáhajú hojiť rany a pitie jablčného octu zriedeného s vodou spaľuje tuky a potláča pocit hladu.
Nasušte si množstvo vitamínov na zimu, pripravte chutný mušt, koláče, kompót so škoricou, klasickú žemľovku, apple pie, pridajte ho ku slaným jedlám alebo najlepšie - schrumkajte ho surové. Ale aj so šupkou. Vaše telo sa vám určite odmení.
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.