Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

BRATISLAVA 12. októbra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Jedálniček Slovákov sa za 20 rokov od vzniku Slovenskej republiky výrazne zmenil. Ukázala to štúdia analytického tímu Poštovej banky podľa údajov Štatistického úradu SR. Ako analytici zistili, najviac sa v našom jedálničku prepadli zemiaky, ktorých ročná spotreba na ...

BRATISLAVA 12. októbra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Jedálniček Slovákov sa za 20 rokov od vzniku Slovenskej republiky výrazne zmenil. Ukázala to štúdia analytického tímu Poštovej banky podľa údajov Štatistického úradu SR.

Ako analytici zistili, najviac sa v našom jedálničku prepadli zemiaky, ktorých ročná spotreba na osobu klesla po dvoch dekádach z 89 na 47,4 kilogramu, teda o 47 percent. Naopak najväčším skokanom sa stal včelí med, ktorého v roku 2013 spotreboval priemerný Slovák 1,1 kilogramu, zatiaľ čo v roku 1993 to bolo iba 500 gramov. To predstavuje nárast o 120 percent.

Zvýšenie spotreby zaznamenala aj pražená zrnková káva, ktorej sa v priemere v roku 2013 spotrebovalo 3,3 kilogramu na osobu. Keďže v roku 1993 Slováci skonzumovali 1,6 kilogramu kávy, znamená to zvýšenie o 106 percent. Medzi ďalšie potraviny s nárastom spotreby patria nealkoholické nápoje (nárast o 103%) a čaje (nárast o 100%). Slováci tiež spotrebujú viac syrov, orechov, cestovín, trvanlivé pečivo, ryby, kakaové výrobky a víno.

Pokles v spotrebe okrem spomínaných zemiakov nastal aj pri strukovinách, ktoré konzumujeme o 32 percent menej, teda namiesto 1,9 kilogramu v roku 1993 len 1,3 kilogramu v roku 2013. Vajcia sa zasa do jedálnička Slovákov dostali v minulom roku o 29 percent menej ako v roku 1993.

Menej konzumujeme aj chlieb a liehoviny so 40-percentným obsahom alkoholu, kde nastal pokles o 23 percent. Ďalšími potravinami, ktoré menej spotrebúvame, sú pivo (pokles o 21%), ovocie a ovocné výrobky (pokles o 18%), mäso (pokles o 17%) či cukrovinky (pokles o 14%). Slováci v priemere konzumujú aj menej soli, cukru, tukov, ryže, mlieka a mliečnych výrobkov a zeleniny.

Nárast ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 – 2013:

Včelí med – 120% Zrnková káva pražená – 106% Nealkoholické nápoje – 103% Čaj - 100% Syry – 90% Orechy (jadrá) – 73% Cestoviny – 70% Trvanlivé pečivo – 55% Ryby – 32% Kakaové výrobky – 19% Víno spolu - 14%

Pokles ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 – 2013:

Zelenina a zeleninové výrobky – 2% Mlieko a mliečne výrobky – 8% Ryža lúpaná – 9% Tuky spolu – 9% Cukor – 10% Soľ – 11% Cukrovinky - 14% Mäso - 17% Ovocie a ovocné výrobky – 18% Pivo - 21% Liehoviny (40 ) – 23 Chlieb - 23% Konzumné vajcia – 29% Strukoviny jedlé spolu – 32% Zemiaky – 47%

Informácie agentúre SITA poskytla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.