Krehký jablčník
Vláknina má pozitívny účinok na náš metabolizmus, pektín zase viaže na seba škodliviny. Obsahuje vitamín C a minerálne látky, ako draslík, vápnik, horčík. Jablká podľa možnosti nešúpeme pretože vitamíny sa nachádzajú najmä v šupke, alebo priamo pod ňou.
Čo budeme potrebovať?
- 500 g hladkej múky
- 200 g tuku na pečenie
- 60 g práškového cukru
- trochu soli
- 3 žĺtky
- na špičku noža sódy bikarbóny
- kyslú smotanu
- 1 200 g jabĺk
- škoricový cukor
- 2-3 PL mletých vlašských orechov
Postup
Múku, cukor, štipku soli, tuk, žĺtky a sódu bikarbónu spojíme. Podľa potreby pridávame kyslú smotanu, aby sme vytvorili vláčne cesto. Rozvaľkané cesto potrieme rozpusteným maslom a preložíme. Cesto necháme odpočívať 10-15 minút a ešte dva razy zopakujeme. Potom ho rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu rozváľame a uložíme na plech vyložený fóliou. Cesto potrieme roztopeným maslom a rovnomerne naň rozložíme nastrúhané jablká, ktoré posypeme orechmi, škoricovým cukrom a opäť pokvapkáme roztopeným maslo. Na vrch dáme druhú časť rozváľaného cesta, potrieme roztopeným maslom a popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 165 °C asi 25- 30 minút. Ešte teplý koláč posypeme práškovým cukrom. Po vychladnutí nakrájame. Výborný je ku káve alebo k čaju.
Tip redakcie:
Čo všetko viete o vitamínoch? ČÍTAJTE VIAC.