Najznámejší vegetariáni. Sú medzi nimi aj Slováci!

Čoraz viac ľudí odmieta konzumovať mäso a mäsové výrobky, hoci korene vegetariánstva siahajú hlboko do histórie. Rozhodnutia, prečo nejesť mäso, sa mnohokrát ale líšia. Prečítajte si, ktoré najznámejšie celebrity sú tiež vegetariáni.

Čoraz viac ľudí odmieta konzumovať mäso a mäsové výrobky, hoci korene vegetariánstva siahajú hlboko do histórie. Rozhodnutia, prečo nejesť mäso, sa mnohokrát ale líšia. Stále najčastejším dôvodom sú práve zdravotné problémy, no odmietanie mäsa má napríklad aj duchovný rozmer. Iných k životu bez mäsa vedú napríklad aj etické či enviromentálne zásady.

V súčasnosti sa však vegetariánstvo naozaj šíri veľkou rýchlosťou a svoj podiel na tom evidentne majú známi ľudia, ktorí sa prostredníctvom médií a sociálnych sietí hlásia k tomuto životnému štýlu.

Medzi najznámejších vegetariánov patria športovci, lekári, speváci, herci, ale aj politici či dávni filozofi a spisovatelia. Pozrime sa na najznámejších zahraničných, ale aj slovenských vegetariánov.

Španielska herečka Penélope Cruz nebola k vegetariánstvu vedená odjakživa. No keď si v roku 2000 zahrala v snímke režiséra Billyho Boba Thorntona Krása divých koní, kde práve tieto ušľachtilé zvieratá hrali významnú rolu, rozhodla sa viac nedať mäso do úst.


Prečítajte si tiež:

6 trikov vďaka ktorým sa budete tešiť na zeleninu!

Vegetariánsky spôsob výživy detí- riziká a benefity


Hollywoodska kráska Natalie Portman sa stala vegánkou v roku 2009, po tom, čo si prečítala knihu od Jonathana Safrana Foersa s názvom Eating Animals. Na krátky čas sa ale priklonila k vegetariánstvu, a to v čase, keď bola tehotná. Ako zodpovedná budúca matka totiž vedela, že vegánstvo nie je priaznivé pre zdravý vývoj plodu.

K ďalším známym umelcom, ktorí odmietajú mäso, patria aj Gwyneth Paltrow, Pamela Anderson, Kim Basinger, Brigitte Bardot, ale aj Woody Allen, Bryan Adams, Jim Carrey, Bill Cosby a mnoho ďalších zvučných mien z oblasti filmu a hudby.

Hoci športovci väčšinou musia jesť mäso, aj medzi nimi sa nájdu vegetariáni. Spomenieme najlepšiu tenistku sveta Martinu Navrátilovú a niekoľkonásobného olympijského víťaza Carla Lewisa.

A čo známi Slováci? K nim patria Adela Banášová, Janka Hospodárová, Zuzana Norisová, ale aj Martin Nikodým či Martin Pyco Rausch. Posledne spomínaný moderátor dokonca nedávno vydal kuchársku knihu a ako sám priznal, jedlá v nej nielen pripravil, ale aj vkusne naaranžoval.

A čo ďalší? **Igor Bukovský** je hádam najznámejším vegetariánom a na svojom konte má hneď niekoľko úspešných publikácií venovaných práve zdravej strave. Vegetariánstvo ale zachutilo aj ďalším známym osobám, ako napríklad občianskemu aktivistovi, novinárovi a redaktorovi **Ladislavovi Ďurkovičovi, či politikovi Rafaelovi Rafajovi.**
Ďalšie novinky a zaujímavosti v oblasti zdravia, krásy a životného štýlu nájdete TU. Čítajte a buďte informovaní o všetkom čo Vás zaujíma.

Tip na ďalší článok:

Sú vegetariáni zdravší?