7 tipov v boji proti prechladnutiu

Priamoúmerne s klesaním teplôt stúpa počet smrkajúcich a pokašliavajúcich ľudí v našom okolí. Môžu za to vírusy a baktérie, ktoré prichádzajú ruka v ruke s chladnejšími dňami. Príroda skúša našu trpezlivosť a nádcha, kašeľ či bolesť hrdla nenechajú na seba dlho čakať.

Priamoúmerne s klesaním teplôt stúpa počet smrkajúcich a pokašliavajúcich ľudí v našom okolí. Môžu za to vírusy a baktérie, ktoré prichádzajú ruka v ruke s chladnejšími dňami. Príroda skúša našu trpezlivosť a nádcha, kašeľ či bolesť hrdla nenechajú na seba dlho čakať. Oberajú nás o všetku energiu.

Lekárne nám ponúkajú stovky vitamínov, bylinkových či ovocných pastiliek a najrôznejších sirupčekov, ktoré zaručene vyliečia bolesti hrdla, uvoľnia nos a zaženú nepríjemný kašeľ. Je to však naozaj tak? Odložte na bok všetky umelé citrónovo-medové horúce nápoje alebo eukalyptové pastilky a siahnite radšej po ich prírodnej, zdravej, chutnej a hlavne fungujúcej alternatíve.

1. Zázvor 

Ideálnym spoločníkom chladných dní je pikantný zázvor, ktorý vás krásne zahreje a účinne bojuje proti prvým príznakom chrípky. Jeho protizápalové látky znižujú horúčku, tlmia bolesť, podporujú potenie a vylučovanie škodlivých látok z tela. Nastrúhaný zázvor jednoducho zalejte horúcou vodou, nechajte lúhovať a nakoniec ochuťte medom a citrónom. Jeho mierne pikantná chuť nakopne váš imunitný systém a „vyštípe“ aj posledné náznaky nepríjemného prechladnutia.

2. Cesnak

S vyštípaním vám pomôže aj jedna z medicín, ktorú zamaskujete len ťažko. Či už sa bojíte upírov, alebo chrípky, cesnak by určite nemal chýbať vo vašej kuchyni. Toto prírodné antibiotikum je známe svojimi protivírusovými a antibakteriálnymi účinkami, ktoré si zachováva najmä v surovom stave. Pred jedením je vhodné rozpučiť ho, aby sa aktivovala „voňavá“ látka allicín. Rovnako však poslúži aj hrianka potretá cesnakom či horúca cesnačka. Ak vám prekáža jeho intenzívna vôňa, pretlačte si dva strúčiky cesnaku a zalejte 3-4 lyžicami medu. Spolu zlikvidujú vírusy, baktérie a plesne v tele, pomôžu pri boľavom hrdle aj prechladnutí, a med zmierni jeho prenikavý zápach.

3. Cibuľa

Vyhnať baktérie z krku vám pomôže aj cibuľa, ktorá sa dá pripraviť na všetky možné spôsoby. Na prípravu známeho cibuľového sirupu stačí nakrájať cibuľu na kocky, zaliať medom a uložiť v uzavretom pohári na teplé miesto, kým nepustí šťavu. Táto dobrota podporuje vykašliavanie a pomáha podráždenému hrdlu. Rovnako účinný je aj cibuľový čaj, ktorý je vynikajúci pri zapálených hlasivkách či prieduškách. Obohaťte ho napríklad o fenikel či majoránku. Pri upchanom nose a dutinách pomôže nadrobno nakrájaná cibuľa v plátennom vrecku, ktorá sa zavesí na noc blízko prechladnutého, ktorý inhaluje jej výpary.

4. Vitamín C

Najznámejším zdrojom vitamínu C sú citrusové plody ako citróny, pomaranče či grapefruity, ktorých šťavu je najlepšie piť ráno zriedenú s vodou. Keď si citrón a med pridávate do čaju, počkajte, kým trošku vychladne, aby ste nezničili všetky ich vitamíny. Nesmieme však zabúdať, že vitamín C obsahuje takmer každá surová zelenina a ovocie. Napríklad kyslá kapusta alebo chren ho obsahujú omnoho viac ako citróny. Nastrúhajte a pridajte rovnaké množstvo chrenu a medu, zmiešajte a dávkujte pomalých lyžičkách počas celého dňa.

5. Mlieko s medom

Podráždené hrdlo doslova pohladí teplé mlieko s medom. Stačí ho zohriať, pridať lyžičku masla, lyžicu medu, premiešať a vychutnať si tento sladký elixír. Ak doňho pridáte rozpučený cesnak, jeho liečivé účinky sa ešte znásobia.

6. Kurací vývar

Liekom na neduhy všetkého druhu od „opice“ až po chrípku je silný kurací vývar. Zahreje vás, doplní živiny a tekutiny, a jeho výpary pomôžu uvoľniť nos a sliznicu. Úľavu prinesie aj štipľavé korenie, preto si poriadne silný vývar so zeleninou (napríklad aj s cibuľou a cesnakom) dochuťte štipkou korenia. Určite vám pomôžu k rýchlemu uzdraveniu.


Prečítajte si tiež:

Nepodceňujte "obyčajnú" chrípku

Zažeňte chrípku pomocou týchto siedmich jedál

Doprajte si poriadnu dávku C-čka


7. Bylinky

Bylinky, bylinky a ešte raz bylinky. Na každý problém zaručene nejaká existuje. S vykašliavaním vám pomôže brečtanový sirup, na suchý a dráždivý kašeľ je zas vhodný skôr skorocelový. Čaj z lipy vám pomôže vypotiť sa pri vysokej teplote rovnako ako aj čierna baza, ktorá tiež mierni kašeľ a uvoľňuje hlieny. Silný odvar zo šalvie je vhodný na kloktanie pri zápaloch hrdla, angíne a uvoľňovaní dýchacích ciest. Liečivé účinky má aj bazalka, ktorú nemusíte pridávať len do varenia, ale tiež si z nej uvariť čaj proti kašľu podporujúci imunitný systém, dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie. Na to je dobrý aj čaj z jablkových šupiek. Vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je potrebný pre našu obranyschopnosť, sa môžu pochváliť aj šípky. Stačí, ak 3 lyžičky šípok zalejete asi štvrť litrom vody a privediete do varu. Po chvíľke lúhovania preceďte, ochuťte medom a citrónom a posilnite svoj imunitný systém.

Prvá pomoc pri nádche:

  • Zabaľte strúčik cesnaku do vaty a vložte do nosa
  • Naparte sa nad eukalyptom, mätou, rumančekom, rozmarínom, myším chvostíkom alebo morskou soľou
  • Prepláchnite si nos slaným roztok alebo odvarom z repíku či mäty

Prvá pomoc pri boľavom hrdle:

  • Zabudnite na horúci čaj - dráždi hrdlo, preto pite vlažné nápoje
  • Kloktajte slanou vodou, prípadne repíkom, šalviou, harmančekom, citrónovou vodou alebo sódou bikarbónou
  • Dobrým kloktadlom je aj zmes repíka, skorocelu a šalvie

Prvá pomoc pri kašli:

  • Cibuľovo-medový sirup alebo cesnak s medom
  • Pripravte si čaj z byliniek ako tymian, majoránka, skorocel, bazalka, prvosienkové kvety, medovka, lipa, materina dúška, fenikel, aníz
  • Na suchý kašeľ je vynikajúci  čaj zo záparu majoránky

 
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu. 
lena33

V boji proti nachladnutiu alebo chrípke mi pomáha najmä prevencia v podobe výživových doplnkov. Ako sa vraví, môžem poklopať, nebola som chorá už pár mesiacov, pričom ma bolesť hrdla a upchaté dutiny trápili často. Odkedy užívam produkty od Moringa Caribbean tieto problémy sú preč. Je to tá najúčinnejšia prevencia akú som doteraz spoznala.

Marosko-n

Pre nás už 17 rokov nenavštevujúcich lekárov, je každadenné používanie GGW liečivej vody.Pomáha pre všetkých nachladnutiach, aj pri ostatných chorobách.

dadika117

Ak vám nepomáha prírodná liečba skúste zdravú alternatívu HERBALMED horúci drink na nachladnutie a nádchu, s obsahom unikátnej kombinácie 20 extraktov z liečivých bylín , oi šalvia , eukalyptus, lipu a ďalšie. Vyskúšajte s možnosťou využitia zľavy -odkaz odstránený- .
Môžnosť použiť i na iní sortiment.