Pohánkovo - zeleninové placky
Prečo si dať pohánku?
Pohánka obsahuje 12-15 % bielkovín, tuky sú zastúpené najmä nenasýtenými mastnými kyselinami. Obsah škrobu predstavuje 55-70 %. Cenné je zastúpenie vitamínov – C, B1, B2 a E a minerálnych látok - vápnik, draslík, železo, meď, selén a mangán a zinok.
Pohánka má liečivé účinky najmä pre obsah rutínu – vitamínu P, ktorý pôsobí priaznivo na srdce, cievy, pečeň a posilňuje imunitný systém.
Čo budeme potrebovať?
-
2 menšie cukiny
-
2 väčšie mrkvy
-
4 strúčiky cesnaku
-
½ šálky pohánky
-
3 vajcia
-
100 g celozrnnej múky
-
1 KL soli
-
¼ KL mleté čierne korenie
-
majoránka
-
strúhanka na obalenie
-
olej na opečenie
Postup
Pohánku si presypeme na sitko a umyjeme pod tečúcou vodou, zalejeme jednou šálkou vriacej vody. Varíme odkryté asi 2 - 3 minúty. Prikryjeme a necháme ďalších 20 minút dôjsť- napučať. Zeleninu nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme uvarenú vychladnutú pohánku, vajce, korenie, soľ, prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, majoránku, v prípade potreby zahustíme múkou. Dobre premiešame a necháme chvíľu postáť. Formujeme placky alebo karbonátky, ktoré namočíme do rozšľahaných vajíčok, obalíme v strúhanke a krátko opečieme z obidvoch strán.
TIP do kuchyne:
Pri varení pohánky použite iba toľko vody, aby ste ju nemuseli vylievať. Stratili by sa hodnotné výživové látky.
Vyskúšajte tiež: