Pohánkovo - zeleninové placky

Pohánka je takmer zabudnutá, ale zdravá potravina. Ocenia ju najmä ľudia, trpiaci chorobami ciev a tráviaceho systému. Pohánka neobsahuje lepok, preto je vhodnou potravinou tiež pre celiatikov.

Prečo si dať pohánku?

Pohánka obsahuje 12-15 % bielkovín, tuky sú zastúpené najmä nenasýtenými mastnými kyselinami. Obsah škrobu predstavuje 55-70 %. Cenné je zastúpenie vitamínov – C, B1, B2 a E a minerálnych látok - vápnik, draslík, železo, meď, selén a mangán a zinok.

Pohánka má liečivé účinky najmä pre obsah rutínu – vitamínu P, ktorý pôsobí priaznivo na srdce, cievy, pečeň a posilňuje imunitný systém.

Čo budeme potrebovať?

  • 2 menšie cukiny

  • 2 väčšie mrkvy

  • 4 strúčiky cesnaku

  • ½ šálky pohánky

  • 3 vajcia

  • 100 g celozrnnej múky

  • 1 KL soli

  • ¼ KL mleté čierne korenie

  • petržlenová vňať

  • majoránka

  • strúhanka na obalenie

  • olej na opečenie

Postup

Pohánku si presypeme na sitko a umyjeme pod tečúcou vodou, zalejeme jednou šálkou vriacej vody. Varíme odkryté asi 2 - 3 minúty. Prikryjeme a necháme ďalších 20 minút dôjsť- napučať. Zeleninu nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme uvarenú vychladnutú pohánku, vajce, korenie, soľ, prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, majoránku, v prípade potreby zahustíme múkou. Dobre premiešame a necháme chvíľu postáť. Formujeme placky alebo karbonátky, ktoré namočíme do rozšľahaných vajíčok, obalíme v strúhanke a krátko opečieme z obidvoch strán.


TIP do kuchyne:

Pri varení pohánky použite iba toľko vody, aby ste ju nemuseli vylievať. Stratili by sa hodnotné výživové látky.


Vyskúšajte tiež:

Jedlo do práce: pohánkovo - špaldové palacinky