VIDEO: Ako správne športovať v tehotenstve?

Tehotenstvo nie je doba, kedy musia ženy len nečinne sedieť alebo ležať na pohovke. Veľakrát to ani nie je možné kvôli pracovnému vyťaženiu a ďalším deťom, o ktoré sa musia prípadne starať. Prezradíme vám ako správne športovať v tehotenstve.

Tehotenstvo nie je doba, kedy musia ženy len nečinne sedieť alebo ležať na pohovke. Veľakrát to ani nie je možné kvôli pracovnému vyťaženiu a ďalším deťom, o ktoré sa musia prípadne starať. Nie je to však ani obdobie vhodné pre prehnané športové výkony a zlepšovanie fyzickej kondície alebo dokonca snahu o chudnutie. Prezradíme vám ako správne športovať v tehotenstve.

Primerané cvičenie či pohybová aktivita sa počas gravidity všeobecne odporúča. O akú sa potom jedná, a v akom rozsahu, záleží na fyzickej kondícii ženy, ale predovšetkým aj na jej zdravotnom stave.

1. trimester

V prvom trimestri je tehotenstvo ešte veľmi krehké a pravdepodobnosť potratu relatívne vysoká. Ženy by sa preto mali naozaj šetriť a vyhýbať sa zapájaniu brušných svalov, otrasom a činnostiam, pri ktorých bruško akokoľvek namáhajú, naťahujú alebo utláčajú. Vhodné je začať s tehotenskou jogou či plávaním. Možno sa tieto športy budú zdať príliš jednoduché, zvlášť keď žena cvičila aj pred otehotnením, ale prvý trimester je rizikový a ubrať zo svojich športových ambícií sa vypláca. Cvičenie v tento okamih prestalo byť súkromnou záležitosťou matky.

Mnoho žien zažíva počas niekoľkých prvých mesiacov gravidity také stavy únavy a nevoľnosti, že sa akákoľvek záťaž javí ako nemysliteľná. V tom prípade nemá ani zmysel sa do aktivít nútiť - stačí ísť občas na krátku prechádzku, alebo sa pretiahnuť doma na podložke.

2. trimester

Druhý trimester sa opisuje ako ten najpohodovejší. Nevoľnosti aj desivá únava ustúpili, ale bruško ešte nie je tak veľké, aby bránilo v pohybe. Riziko potratu sa znížilo a ženy sa môžu postupne vrátiť k svojmu obvyklému pohybu. Je možné občas si vybehnúť do parku, rýchlo chodiť, plávať aj cvičiť jogu. Najvhodnejšie je voliť lekcie cvičenia pre tehotné, kde školení inštruktori presne vedia, ktoré pohyby sú vhodné a ktoré nie.


Prečítajte si tiež:


Na hrdinstvo nie je priestor ani teraz - je zbytočné riskovať zranenie na kolieskových korčuliach, pri jazde na bicykli alebo pri loptových hrách. Ak ženy v minulosti vyhľadávali skôr akčné športy, teraz je tá správna príležitosť vyskúšať niečo nové, pokojnejšie, ako je napríklad práve joga. Tu môžu vyskúšať ale aj mamičky, ktoré pred otehotnením necvičili vôbec, čo sa u iných cvičení príliš neodporúča.

3. trimester

Posledný trimester je náročnejší, pretože bruško začína byť neprehliadnuteľné, žena sa aj pri najmenšej námahe zadýcha, únava opäť rastie a k tomu všetkému sa pridávajú opuchy nôh a pocit, že sa z kedysi fit dámy stáva bytosť gigantických rozmerov. A práve kvôli lepšiemu pocitu je pohyb tak dôležitý - jednak sa vďaka prúdiacej krvi opuchy členkov zmiernia, ale tiež trošku popoženiete metabolizmus. Zostať v kondícii až do pôrodu je tiež výhodné pre lepšie zvládanie nárokov po narodení dieťaťa. Svojho potomka budete musieť nosiť, dojčiť ho, prebaľovať a kúpať a ku všetkým týmto činnostiam sa vám bude fyzička hodiť.

V poslednom trimestri si doprajte veľa odpočinku, prechádzky na čerstvom vzduchu, a ak vám to telo dovolí, pokojne si zájdite na niektorú z vedených lekcií pre tehotné.

Po akejkoľvek fyzickej aktivite doplňte sacharidy, bielkoviny, minerály i vitamíny, pretože ich nepotrebujú nielen Vaše svaly, ale tiež organizmus bábätka. Ak po cvičení (a nielen po ňom) budete hladovať, bude hladovať aj dieťa a to nie je práve ideálne.

Rešpektujte potreby svojho tela a nebojte sa poľaviť zo svojich výkonových štandardov - ak máte niekedy v živote ubrať plyn, je to práve teraz.

Ďalšie cvičebné videá nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk