Žiadna nová diéta na obzore? Vyskúšajte návrat k prírode a stravujte sa podľa ročných období.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Je potešiteľné, že je stále viac ľudí, ktorí majú záujem o stravovanie podľa zásad racionálnej výživy. Vo veľkej miere platí „sme to, čo jeme“. Všetci chceme byť zdraví a svieži. Aj preto by mala byť zdravá výživa základným liečebným prostriedkom v každej rodine.
Zdravie vo veľkej miere závisí od výživy
Ak organizmus nemá dostatok životne dôležitých živín, vitamínov a minerálnych látok, nemôže dokonale plniť svoju funkciu. Naopak, ak sa mu dostáva živín priveľa, tvoria sa usadeniny, predovšetkým tuky, a jednotlivé orgány sú vystavené neprimeranej záťaži.
Civilizačné choroby sú hrozbou 21. storočia
Spôsob života nás stavia pred nemalé problémy. Na jednej strane je to stres v dôsledku konkurenčného boja a tlaku na maximálne výkony. Na strane druhej nezamestnanosť, sociálnoekonomické problémy a neúmerné požiadavky na našu osobnosť. Veľa ľudí túto situáciu kompenzuje nekontrolovaným jedením, najmä nezdravej stravy.
Nezdravá strava vo veľkej miere podmieňuje vznik rizikových faktorov, ako je zvýšený krvný tlak, obezita a pod., ktoré sa zase podieľajú na vzniku chorôb, akými sú cukrovka, zubný kaz, nádorové ochorenia, srdcovo-cievne choroby, reuma, dna, či ochorenia žalúdka a čriev.
Obezita je aj častou príčinou ochorení, ktoré súvisia s pohybovým systémom, a vo veľkej miere ovplyvňuje náš psychicky i sociálny komfort. Jeme veľa, nekontrolovane a chýba nám pohyb. Obezita – nadváha sa tak stala jedným z najväčších zdravotných problémov.
Stravovanie podľa ročných období
Striedanie ročných období ovplyvňuje naše zdravie, pomáha nám udržiavať vnútornú rovnováhu v súlade s prírodnými cyklami.
Vyskúšajte tiež:
Jedzte ako pračlovek - paleo stravovanie
Jar je odjakživa spájaná s novými začiatkami. Je časom na uvoľnenie nahromadenej energie počas zimy. Priam sa ponúka očista organizmu - pôst. Vyhýbať by sme sa mali ťažkým a mastným jedlám.
V lete na nás intenzívne pôsobia slnečné lúče, vysušujú a prehrievajú organizmus. Jedlá by mali byť ľahké s dostatočným množstvom tekutín. Pitný režim je v tomto období najdôležitejší. Na jar a v lete by sme mali uprednostňovať čerstvú stravu, prevažne rastlinného pôvodu.
Pre jeseň je charakteristické chladnejšie obdobie, a to je čas na konzumovanie energeticky výdatnejšej stravy. Môžeme si dovoliť jedlá, ktoré obsahujú viac tukov.
Aj v zime je schopnosť trávenia väčšia. Organizmus sa ľahšie vyrovná aj s ťažšími jedlami. Využívame najmä potraviny zo zásoby. Veď nie nadarmo naše staré mamy hovorili, že čo je v lete zelené, to je v zime zjedené.
V mnohých rodinách sa dodržiava tradícia - podávať polievky pred hlavným jedlom. Vhodne nám doplní tekutiny, navodí trávenie a rýchlo zaplní žalúdok, z druhej porcii zjeme podstatne menej. Ak je polievka hustejšia, často nahradí aj hlavné jedlo. Konzumovať by sme ich mali po celý rok.
Ako konzumovať zeleninu a ovocie v rámci dňa?
Ráno by sme mali svoj zrak uprieť k oblohe a jesť plody, ktoré rastú vysoko na stromoch. Vhodné sú napríklad banány, jablká, avokádo, hrušky, atď.
Na obed by sme sa mali zahľadieť k zemi. Jesť by sme mali potraviny, ktoré rastú a dozrievajú na zemi. Napríklad paradajky, paprika, uhorky, strukoviny, šalát, obilniny, melóny, atď.
Večer by sme mali objavovať podzemie. Jesť plody, ktoré rastú pod zemou. Napríklad zemiaky, koreňovú zeleninu, atď.
Čo môžeme urobiť pre svoje zdravie?
Mali by sme sa vyhýbať:
- prejedaniu
- emocionálnemu vypätiu počas jedla
- potravinám, ktoré spôsobujú prekyslenie organizmu, ako mäso, biele pečivo, múka, ryža, či margaríny
Mali by sme konzumovať:
-
čerstvé potraviny a zároveň sa vyhýbať polotovarom
-
veľa zeleniny a ovocia, najmä také, ktoré sa urodili v našej zemepisnej šírke
-
uprednostňovať zásadité potraviny, napríklad: čerstvé šťavy, čerstvé bylinky, uhorky, cuketu, kel, brokolicu, červenú repu, zeleninovú papriku, paradajky, kapustu, zelenú fazuľku, šošovicu, hrášok, zeler, pór, cesnak, cibuľu
-
vhodné sú všetky potraviny, ktoré obsahujú veľa vápnika, horčíka, draslíka, sodíka a železa - neutralizujú kyseliny
Mali by sme si zvyknúť:
-
vyberať si jedlo podľa ročných období, pohlavia, veku a telesnej konštitúcie
-
stanoviť si hlavné jedlo na obed – vtedy je organizmus najlepšie pripravený na trávenie
-
jesť v pokoji, pomaly a dobre prežúvať
-
nepiť pred jedlom a počas jedla (tekutiny riedia tráviace enzýmy, čo zhoršuje trávenie)
-
nepiť ľadové nápoje, organizmus ochladzujú a spomaľujú metabolizmus
-
dodržiavať správnu technológiu prípravy jedál
Prispôsobenie stravy zemepisným podmienkam je takisto do určitej miery potrebné a pre organizmus prospešné.
Prečítajte si aj tento článok: