Mrkvová nátierka s domácou bagetkou

Mrkva je výborná koreňová zelenina, vhodná na prípravu nátierok, šalátov i do polievok. Ak máte dosť času, pripravte si k mrkvovej nátierke domácu bagetku. Okrem toho, že výborne chuti rozvonia celú kuchyňu.

Prečo neodolať mrkve?

Mrkva je výborná koreňová zelenina, vhodná na prípravu nátierok, šalátov i do polievok. Vynikajúce sú aj mrkvové koláče. Okrem toho, že je výbornou pochutinou, je aj bohatým zdrojom vitamínu A, ako i ďalších vitamínov, najmä zo skupiny B, C, E, H a K. Obsahuje dôležité minerálne látky a stopové prvky, najmä draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok.
Mrkva je vhodnou potravinou aj pre vysoký podiel vlákniny a malý podiel tuku. Lahodnú chuť mrkvy zabezpečujú sacharidy.

Ako pôsobí na náš organizmus?

  • Podporuje imunitný systém
  • Chráni kožu pre ultrafialovým žiarením a škodlivými látkami
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Zbavuje telo hnilobných baktérii v hrubom čreve.

Čo budeme potrebovať?

Bageta:

  • 100 ml mlieko
  • 2 KL cukor
  • 260 g hladká múka
  • 170 g celozrnná žitná múka
  • 2 KL soľ
  • 20 g sezamové semienka
  • 20 g slnečnicové semienka
  • 20 g ľanové semienka
  • 20 g čerstvé droždie
  • 1 vajce

Nátierka:

  • 2 väčšie mrkvy
  • ½ menší zeler
  • 1 jablko
  • 100 g nízkotučný tvaroh
  • 2 PL smotanový jogurt
  • 1-2 strúčiky cesnak
  • šťava z ½ citróna
  • štipka soli

Postup

Najskôr si pripravíme cesto a necháme ho vykysnúť. Vypracujeme bagetu, do ktorej môžeme ešte prisypať semienka, aby sa prichytili aj na povrchu. Bagetu potrieme rozšľahaným vajíčkom a ostrým nožom urobíme (šikmo) niekoľko zárezov. Vložíme do predhriatej zapekacej misy a pečieme v teplovzdušnej rúre asi 35 minút, pri teplote 190 °C .

Mrkvu a zeler očistíme, nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme prelisovaný cesnak, tvaroh a jogurt a dobre premiešame. Podľa chutí dosolíme. Nátierku je dobre nechať na niekoľko hodín odležať v chladničke, aby všetky suroviny prešli chuťou.

**TIP do kuchyne:** Pre spestrenie chuti a farebnosti ozdobte pred podávaním čerstvými bylinkami: pažíkou alebo zelenou petržlenovou vňaťou.