Mrkvová nátierka s domácou bagetkou
Prečo neodolať mrkve?
Mrkva je výborná koreňová zelenina, vhodná na prípravu nátierok, šalátov i do polievok. Vynikajúce sú aj mrkvové koláče. Okrem toho, že je výbornou pochutinou, je aj bohatým zdrojom vitamínu A, ako i ďalších vitamínov, najmä zo skupiny B, C, E, H a K. Obsahuje dôležité minerálne látky a stopové prvky, najmä draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok.
Mrkva je vhodnou potravinou aj pre vysoký podiel vlákniny a malý podiel tuku. Lahodnú chuť mrkvy zabezpečujú sacharidy.
Ako pôsobí na náš organizmus?
- Podporuje imunitný systém
- Chráni kožu pre ultrafialovým žiarením a škodlivými látkami
- Znižuje hladinu cholesterolu
- Zbavuje telo hnilobných baktérii v hrubom čreve.
Čo budeme potrebovať?
Bageta:
- 100 ml mlieko
- 2 KL cukor
- 260 g hladká múka
- 170 g celozrnná žitná múka
- 2 KL soľ
- 20 g sezamové semienka
- 20 g slnečnicové semienka
- 20 g ľanové semienka
- 20 g čerstvé droždie
- 1 vajce
Nátierka:
- 2 väčšie mrkvy
- ½ menší zeler
- 1 jablko
- 100 g nízkotučný tvaroh
- 2 PL smotanový jogurt
- 1-2 strúčiky cesnak
- šťava z ½ citróna
- štipka soli
Postup
Najskôr si pripravíme cesto a necháme ho vykysnúť. Vypracujeme bagetu, do ktorej môžeme ešte prisypať semienka, aby sa prichytili aj na povrchu. Bagetu potrieme rozšľahaným vajíčkom a ostrým nožom urobíme (šikmo) niekoľko zárezov. Vložíme do predhriatej zapekacej misy a pečieme v teplovzdušnej rúre asi 35 minút, pri teplote 190 °C .
Mrkvu a zeler očistíme, nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme prelisovaný cesnak, tvaroh a jogurt a dobre premiešame. Podľa chutí dosolíme. Nátierku je dobre nechať na niekoľko hodín odležať v chladničke, aby všetky suroviny prešli chuťou.
**TIP do kuchyne:** Pre spestrenie chuti a farebnosti ozdobte pred podávaním čerstvými bylinkami: pažíkou alebo zelenou petržlenovou vňaťou. |