Poznáme športy vhodné pre vašich predškolákov

Nehýbať sa je škodlivejšie ako byť v pohybe. Sústavnejšia športová aktivita však prináša trvalý efekt iba vtedy, ak je vykonávaná s radosťou a v primeranom objeme.

U detí vo veku okolo troch rokov plne rešpektujeme potrebu ich prirodzenej rôznorodej pohybovej aktivity. Dieťa sa bráni sústavnejšiemu preťaženiu tých istých svalových skupín podvedomou prestávkou vo forme zmien spôsobu hry.

Čo sa týka rodičmi riadenej pohybovej činnosti, s cvičením vo vode možno začať už s malými bábätkami - za predpokladu, že sú dodržané hygienické a teplotné podmienky.

Pre deti do troch rokov sú veľmi dôležité hry slúžiace k nácviku udržania rovnováhy v stoji, na jednej nohe i pri rôznych polohách tela, či v poskokoch. K tomu účelu sú vhodné ľahké, nie dlho trvajúce „gymnastické cvičenia.“

Vo veku približne od troch rokov sa deti začínajú učiť vzájomnej pohybovej spolupráci a postupne sa vedia na hru a neskôr aj na výsledok viac sústrediť. Vítaná je každá pravidelná rekreačná pohybová aktivita s rodičmi s primeraným otužovaním dieťaťa pobytom na čerstvom vzduchu - podľa možnosti v prírodnom prostredí.

Akékoľvek preťažovanie mladších škôlkarov a predškolákov mimo rešpektovania ich temperamentu a túžby po prirodzenej pohybovej aktivite vedie skôr či neskôr k problémom s pohybovým aparátom. To však neznamená, že dieťa v predškolskom veku sa nemôže pozvoľna zapájať do systematickejšej pohybovej aktivity. Ak je v dobrej telesnej kondícii a má o určitý druh športu záujem, je potrebné ho podchytiť.

Starší škôlkar už vie prejaviť obdiv a sympatiu ku konkrétnym športovým činnostiam. Vek okolo 4 - 5 rokov je čas, kedy sa dieťa môže začať venovať konkrétnej pravidelnej športovej činnosti a je len na rodičoch a dobrom trénerovi, aby vedeli zvážiť, či má dieťa pre vybraný šport fyzické a psychické predpoklady. Rodičia aj tréneri by ale mali - najmä u pohybovo nadaných detí - tlmiť svoje nadmerné nároky a očakávania. V opačnom prípade možno dieťaťu ublížiť preťažením rastúcej kostry a svalstva, uvedením dieťaťa do zbytočného stresu a vyčerpania, respektíve dieťa úplne znechutiť a na dlhú dobu od akéhokoľvek športovania odradiť. Hoci v každom prípade platí, že nehýbať sa je škodlivejšie ako byť v pohybe, sústavnejšia športová aktivita prináša trvalý efekt vtedy, ak je vykonávaná s radosťou a v primeranom objeme.

Najvhodnejšie športy pre deti sú také, ktoré im zlepšujú postreh, rovnováhu, koordináciu pohybov, zmysel pre fair play a kolektívnu spoluprácu. Nadmerná ctižiadosť je spojená skôr s frustráciou, svalovou únavou so znížením obranyschopnosti z vyčerpania a zvýšením rizika úrazu.


Neprehliadnite:


Akým športom sa treba v predškolskom veku vyhýbať?

Poškodiť dieťa môžu najmä veľmi intenzívne vykonávané športy, alebo aktivity spojené s jednostranným zaťažovaním končatín alebo jednostranným vychyľovaním trupu (napr. kolobežkovanie, tenis, hokej, a pod.). Toto sa samozrejme netýka športových krúžkov, kde sa dieťa hýbe 2 x týždenne po polhodinke a pred športom sa zahreje primeranou rozcvičkou. Pre hypermobilné deti, t. j. pre deti so zvýšenou ohybnosťou v kĺboch, nie sú vhodné športy vyžadujúce nadmerný rozsah pohybov, prudké švihy, záklony a doskoky. Aj napriek tomu, že práve ohybné deti bývajú pri týchto športoch veľmi úspešné.

Pre predškolákov nie sú vhodné silové ani kontaktné športy pre ich nie veľmi vybrúsenú pohybovú koordináciu, malý odhad rizika a predpoklad zranenia spoluhráčom. Kĺby preťažujú aj športy kde dochádza k prudkým brzdným pohybom alebo rotáciám dolných končatín. Vyhýbať sa treba aj pohybovým aktivitám, ktoré sú spojené so sústavnejším dvíhaním ťažších bremien.

V každom prípade je pre rodičov vhodné poradiť sa pred zápisom na šport vzhľadom ku konkrétnej telesnej kondícii dieťaťa s dobrým poradcom, trénerom alebo skúseným rehabilitačným pracovníkom.

Hoci dodržiavanie pitného režimu sa už stáva samozrejmosťou, často sa stáva že dieťa sa pred fyzickou záťažou príliš naje, v inom prípade ide športovať pre nestíhanie celkom nalačno. Kvalitná, dobre k nohe fixovaná a primerane odpružená obuv a voľný priedušný odev sú základným predpokladom, že sa dieťa pri športovaní bude cítiť v telesnej i duševnej pohode.

Lena773

Všetko, kde sa dieta hýbe a nesedí doma za počítačom. My sme si celá rodina kúpili bicykle a chodíme do lesa na vychádzky :) bicykel je pre deti veľmi zdravý, len treba dbať na správnu veľkosť a na to, aby bol kvalitný a odlahčený, ak sa bude používať často a na dlhšie trasy

Mariananana

Tiež sme kúpili dcére, najprv odrážadlo, ktoré si veľmi oblúbila a neskor kvalitný bicykel. Bicyklovanie je pre dieťa veľmi vhodné ako zdravá zábava aj ako prevencia proti obezite. Na kvalite bicykla však neodporúčam šetriť a mal by sa kupovať v špecializovanej predajni, aby bola vhodná veľkosť a aby bol odlahčený

Syncek

Keď budete vyberat odražadlo alebo bicykel, odporúčam pozriet na cyklospeciality.sk. Majú tam super odlehčené bicykle aj odražadla, čo je pre deti najdoležitejšie, keď je bicyklik lahúčky. Pozrite na zn. Frog alebo Early Rider. Sú to topové bicykle.