Vysokodávkovaný vitamín C a alergické ochorenia

Rozprávame sa s pani doktorkou MUDr. Katarínou Bergendiovou PhD., imono-alergologičkou z Bratislavy. BRATISLAVA 8. júla (WBN/PR) – MUDr. Katarína Bergendiová, PhD. je lekárka s 20-ročnou praxou v pediatrii a klinickej imunológii a alergiológii. Pôsobila v Detskej fakultnej nemocnici na bratislavských Kramároch, v NÚTARCH Podunajské ...

Rozprávame sa s pani doktorkou MUDr. Katarínou Bergendiovou PhD., imono-alergologičkou z Bratislavy.

BRATISLAVA 8. júla (WBN/PR) – MUDr. Katarína Bergendiová, PhD. je lekárka s 20-ročnou praxou v pediatrii a klinickej imunológii a alergiológii. Pôsobila v Detskej fakultnej nemocnici na bratislavských Kramároch, v NÚTARCH Podunajské Biskupice a Pneumo-Alergo Centre. V januári 2014 založila nové Centrum pre klinickú imunológiu a alergiológiu – ImunoVital Centrum, kde aj pracuje.

1) Pani doktorka, alergie a problémy s imunitou sa dostali do popredia v posledných 15 rokoch. Stále viac ľudí trpí na alergiu rôzneho druhu, v súčasnosti je to cca. 40% Slovákov. Aké sú vyvolávajúce faktory alergie? Kto je viac postihnutý, ľudia v meste alebo na vidieku?

Výskyt alergických ochorení (alergická nádcha, kožná a potravinová alergia, bronchiálna astma) v posledných desaťročiach výrazne stúpa. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú alergické ochorenia štvrté najčastejšie sa vyskytujúce na svete a predstavujú tak spoločenskú ako aj ekonomickú záťaž v oblasti kvality života.

Alergia je nežiaduca, prehnaná reakcia imunitného systému na látku, ktorá u väčšiny ľudí nevyvoláva nijaké ťažkosti. Každá látka zapríčiňujúca takúto reakciu sa nazýva alergén, pričom medzi najbežnejšie alergény patria peľ, roztoče, plesne a potraviny.

Rozšírenie alergií nie je dané len genetickými faktormi, ale hlavne zmenami vonkajšieho prostredia a životného štýlu. Patrí sem vplyv domáceho a pracovného prostredia (napr. klimatizácia, “sterilita prostredia”), znečistenie vonkajšieho prostredia (priemyselné exhaláty), aktívne aj pasívne fajčenie a stravovacie návyky.

Na druhej strane k zvýšenej vnímavosti pre vznik alergického ochorenia a recidivujúcich infekcii dýchacích ciest vedie aj absencia ochranných faktorov typických pre starší, tradičný životný štýl (primeraná mikrobiálna záťaž z vidieckého prostredia), kedy sa dostatočne stimuluje imunitná odpoveď a je zreteľný nižší výskyt alergií. Tiež nadmerná liečba antibiotikami nielenže pôsobí nepriaznivo na stimuláciu imunitného systému, ale narušuje aj bakteriálnu flóru v čreve, pričom črevná sliznica je jedným z najdôležitejších faktorov imunitného systému pri rozvoji alergie.

2) Ako sa postupuje pri liečbe alergií? Aké sú Vaše skúsenosti v praxi?

Liečba alergie pozostáva z troch základných bodov: 1. Obmedziť kontakt s alergénom 2. Odstrániť príznaky (symptomatická liečba)• Symptomatické lieky – antihistaminiká (liek na zníženie alergickej reakcie), lokálne kortikosteroidy, atď. – uľavujú od príznakov alergie, ale nezabránia návratu ťažkostí po prerušení liečby. **3. Riešiť príčinu ochorenia (špecifická alergénová imunoterapia)**Pôsobí liečebne aj preventívne. Pacient si postupne privyká na alergén (podávaný vo veľmi malých, postupne sa zvyšujúcich dávkach), ktorý mu zapríčiňuje ťažkosti, čo výrazne znižuje symptómy alergie a klesá spotreba symptomatických liekov.

3) Na základe poznatkov, ktoré sú známe len niekoľko desiatok rokov a na základe mnohých nedávnych štúdií sa zistilo, že príčinou mnohých chronických či fatálnych ochorení je nedostatok vitamínu C (kyselina askorbová). Jednými z týchto ochorení sú aj alergické ochorenia. Aké sú vaše skúsenosti v tomto smere?

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa vstrebáva do krvi priamo v hornej a strednej časti tenkého čreva. Užiť príliš vysokú jednorazovú dávku “céčka” nemá veľký význam, nakoľko sú obmedzené absorpčné možnosti vitamínu C z čreva do krvného systému. Vitamín C sa 100 % vstrebe pri jednorazovej v dávke do 200 mg. Ak sa telo nachádza v akomkoľvek nerovnovážnom stave bez ohľadu na príčinu – teda aj pri alergických a infekčných ochoreniach – mnohonásobne rastie potreba zvýšenej koncentrácie vitamínu C v krvnej plazme. Túto koncentráciu vitamínu C možno dosiahnuť len vnútrožilovým podaním.

Podaním dostatočného množstva vitamínu C sa rozširuje paleta možností liečby alergických ochorení. Vitamín C má antialergický účinok – znižuje vyplavovanie histamínu a protizápalový účinok, čo umožňuje znižovať spotrebu symptomatických liekov. Okrem iného je dôležitým faktorom na posilnenie bariérovej funkcie kože, pri atopickej dermatitíde a psoriáze, pri ktorých sa zistila výrazne znížená hladina vitamínu C v koži.

4) Je známe, že alergický pacienti sú náchylní aj na opakované infekcie rôzneho druhu. Čím to je a aký je postup pri ich komplexnej liečbe?

Niektorí alergici a astmatici majú tak oslabený imunitný systém, že potrebujú aj imunomodulačnú liečbu. Neustále prítomný alergický zápal v tele spôsobuje ich zvýšenú chorobnosť. Pri imunomodulačnej liečbe využívame rôzne typy prípravkov, (medzi ktoré zaraďujeme aj vysokodávkovanú terapiu vitamínom C), ktoré zlepšia imunitnú odolnosť organizmu a tým aj pripravia organizmus na alergénovú špecifickú imunoterapiu.

5) Na základe Vašich odpovedí vyplýva, že máte pozitívne skúsenosti s infúznou terapiou vitamínom C u svojich pacientov. Môžete nám uviesť aj konkrétne prípady zo svojej praxe, u ktorých ste pozorovali zaujímavé výsledky?

Vitamín C svojim imunomodulačným účinkom prispieva k oslabovaniu alergických reakcií a tým k vyváženej funkcii imunitného systému. U našich alergických pacientov vedie k zmierneniu alergických príznakov, k nižšiemu výskytu komplikujúcich infekcií, k zníženiu množstva antialergických liekov a rýchlejšiemu dosiahnutiu vyváženého zdravotného stavu.

Liečebné podanie vysokých dávok vitamínu C do žily je vhodné aj pri ochoreniach, spojené s prítomnosťou chronického zápalu – napríklad pri borelióze, chlamýdiových a mykoplazmových infekciách, pričom sa dosiahlo podstatné zlepšenie klinického stavu a zrýchlenie liečby oproti klasickej liečbe, kedy to trvá výrazne dlhšie.

Rovnako pozitívny efekt sme pozorovali pri syndróme chronickej únavy či psychickej nevýkonnosti u vrcholových športovcov. Táto terapia sa môže odporučiť v období rekonvalescencie po dlhotrvajúcich ochoreniach rôzneho pôvodu a po operáciách na podporu hojenia rán.

Infúziami s vysokými dávkami vitamínu C sa nám podarilo zvýšiť výkonnosť vrcholového športovca, ktorý mal výrazné prejavy alergie aj s rozvojom bronchiálnej astmy. Klinický stav si vyžiadal intenzívnu antialergickú a protizápalovú inhalačnú liečbu. Po podaní 10 infúzií dvakrát do týždňa sa klinický stav a alergické prejavy výrazne zlepšili a vyššia únavnosť ustúpila.

Za rozhovor ďakuje odborná redakcia Edukafarm.