Pitný režim v práci, viete, na čo máte nárok?

Jedným z preventívnych opatrení ako sa takémuto stavu vyhnúť je dodržiavaniepitného režimu.
Koľko a čo piť?
Okrem čistej vody odporúčame konzumáciu dostatočného množstva vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce a uhrádzajúce vlastnosti. To znamená, že slúžia na uhrádzanie tekutín, solí a ďalších látok stratených nadmerným potením. Prostredníctvom pitného režimu sa odporúča uhradiť najmenej 70 % vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením a dýchaním.
Mali by ste vedieť:
Aké nápoje si vybrať?

- Majú byť zdravotne neškodné.
- Majú obsahovať čo najmenej cukru (do 6 %), pretože sladké nápoje zvyšujú pocit smädu.
- Mali by byť úplne bez alkoholu, pretože alkohol zvyšuje metabolizmus a tým aj produkciu tepla v organizme.
- Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 °C.
- Za vhodné sa považujú napr. stolové minerálne vody s obsahom Na+ do 100 mg/l, bylinkové čaje, ovocné čaje alebošťavy.
Povinnosti zamestnávateľa
Dostupnosť a dostatok pitnej vody na pracovisku pre zamestnancov je samozrejmosťou, pričom zamestnávateľ musí pitnú vodu zabezpečiť na vlastné náklady. Finančne však uhrádzať iné občerstvujúce nápoje nie je povinnosťou zamestnávateľa.

Určite si pozrite: