Alergici si pokýchajú minimálne do jesene!

Tlačová správa
Konkrétne tí, čo sú alergickí na čeľaď lipnicovité. Tá je totiž v rozkvete a bude ich trápiť až do neskorej jesene. Pozrite sa, na čo by ste si ešte mali dať pozor a čo je aktuálne vo vzduchu.

V uplynulých dňoch sa naplnili prognózy odborníkov hlavne čo sa týka konca peľovej sezóny silne alergizujúcej brezy. Denné koncentrácie jej peľu mali klesajúcu tendenciu na celom území Slovenska a aj v Banskej Bystrici, kde monitorovacia stanica zaznamenala ešte alergologicky významné množstvo tohto peľu išlo vlastne o transportovaný peľ z vyšších polôh.

Stúpli však denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Najvyššie denné koncentrácie ich peľu boli namerané v uplynulých dňoch Košiciach- 127 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu , v Banskej Bystrici 52 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu a v Bratislave 30 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu.

Nástup peľovej sezóny tráv z čeľade lipnicovitých zaznamenali už všetky monitorovacie stanice. V uplynulom týždni v ovzduší dominoval peľ borovicovitých drevín a jeho denné koncentrácie sa výrazne zvýšili na celom území Slovenska. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ javora, drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, hrabu, duba, buka , platanu, orecha , pagaštanu, gaštanu, bazy, skorocelu, štiavu , ružovitých a pŕhľavovitých rastlín. Spóry húb (plesní) boli a aj sú zastúpené najmä rodom Cladospórium.

„Po chladných a veterných dňoch prichádzajúce oteplenie a dostatok vlahy dáva predpoklad na masívnejší rozvoj peľovej sezóny tráv. Na celom území Slovenska budú narastať denné koncentrácie peľu hlavne silne alergizujúceho peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Naplno sa navyše rozvinie peľová sezóna ihličnanov z čeľade borovicovitých. V ovzduší sa bude v alergologicky významných koncentráciách vyskytovať ešte peľ duba a buka, pribudne aj peľ bazy. Takže žiadne lepšie správy pre polinotikov zatiaľ nemáme“, konštatovala RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR. Dodala, že tzv. topoľová vata ešte načas potrápi alergikov mechanickým dráždením, no keďže funguje zároveň aj ako nosič iných peľových zŕn, opäť len skomplikuje situáciu ľudí s alergiami na peľ. Upozorňuje, že na severe územia ešte naplno kvitne repka, ktorej peľ sa vyskytuje v ovzduší najmä v blízkosti kvitnúcich lánov.

Najčítanejšie články