Počet predčasne narodených detí neustále narastá!

Tlačová správa
Za posledných 10 rokov sa celosvetovo zvýšil počet predčasne narodených detí až o 30%. Tento narastajúci trend platí aj pre Slovensko. Počas minulého roka sa u nás narodilo približne 55 700 detí.

Za posledných 10 rokov sa celosvetovo zvýšil počet predčasne narodených detí až o 30%. Tento narastajúci trend platí aj pre Slovensko. Počas minulého roka sa u nás narodilo približne 55 700 detí, pričom každé deviate dieťa prišlo na svet pred 37. týždňom tehotenstva, čiže predčasne.

Starostlivosť o dieťa je náročná a dvojnásobne to platí pri nezrelom dieťati, ktoré si vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Za predčasne narodené dieťa sa považuje novorodenec, ktorý sa narodí pred ukončením 37. týždňa tehotenstva. Pôrodná hmotnosť takého dieťaťa býva menej ako 2 500 gramov.

Rozdelenie predčasne narodených novorodencov podľa týždňa tehotenstva:

  1. Ľahká nezrelosť: 36.–37. týždeň tehotenstva (hmotnosť nad 2 500g)
  2. Stredná nezrelosť: 32.–35. týždeň tehotenstva (hmotnosť 1 500 - 2 500g)
  3. Ťažká nezrelosť: 28.–31. týždeň tehotenstva (hmotnosť 1 000 - 1 500g)
  4. Extrémna nezrelosť: pod 28. týždeň tehotenstva (hmotnosť pod 1000g)

Predčasne narodené deti nie sú ešte pripravené na život mimo maternice, preto im hrozí množstvo zdravotných komplikácií. Okrem podchladenia sa u nich často vyskytujú dýchacie problémy, nízky krvný tlak, chudokrvnosť, nezrelosť obličiek či nezrelosť zažívacieho systému. Majú tiež zníženú obranyschopnosť a je u nich vysoké riziko infekčných komplikácií. Nezrelosť centrálneho nervového systému môže navyše spôsobiť poruchy zraku, sluchu či poškodenie mozgu.

Nezrelé deti potrebujú k prežitiu mimo materského lona špeciálne prostredie a náročnú starostlivosť na novorodeneckých jednotkách intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti. Na Slovensku existuje šesť vysoko špecializovaných pracovísk intenzívnej starostlivosti
o novorodencov: dve sídlia v Bratislave, po jednom sú v mestách Nové Zámky, Martin, Banská Bystrica a Košice. Posledné z nich patrí k najväčším, pretože slúži celému východoslovenskému regiónu, kde sa rodí najviac rizikových novorodencov.

U predčasne narodených detí je zvýšené riziko vzniku detskej mozgovej obrny (DMO). Keďže pokrok v štúdiu kmeňových buniek z pupočníkovej krvi ukázal ich liečebný potenciál aj pri neurologických ochoreniach ako je aj detská mozgová obrna, rozhodla sa banka pupočníkovej krvi Cord Blood Center rozšíriť Program bezplatných indikovaných odberov pupočníkovej krvi aj pre predčasne narodené deti. Práve kmeňové bunky z ich vlastnej pupočníkovej krvi by mohli znamenať novú nádej na liečbu tejto vážnej diagnózy.