Veľká noc nemusí byť len o ťažkých jedlách

Po období pôstu si mnohí radi sadnú za stôl plný údenín, klobás a koláčov. Lekári však upozorňujú, že konzumovať veľké množstvo takýchto jedál, môže byť nezdravé.

Údeniny považuje lekárka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu za nezdravé predovšetkým pre vysoký obsah soli, živočíšnych nasýtených tukov, dusičnanov a dechtových látok vznikajúcich pri údení, ktoré patria ku karcinogénnym látkam. “Ak sa ich nechceme na Veľkú noc vzdať, vhodné je vyberať si kvalitné netučné druhy vyrobené z čistej svaloviny, prípadne viditeľný tuk odstrániť,” vyjadrila sa lekárka.

Nemala by chýbať jarná zelenina

Ich prípadnú konzumáciu odporúča vyvážiť dostatkom zeleniny. “K mäsu sa ako príloha výborne hodí chren, najlepšie čerstvo nastrúhaný – je to nielen mimoriadne bohatý zdroj vitamínu C, ale aj viacerých minerálnych látok (vápnika, draslíka, horčíka, síry) a vlákniny,” dodala Jurkovičová."Na Zelený štvrtok je zvykom servírovať niečo zelené, najčastejšie špenát. Pokiaľ si pripravíte špenátovú polievku, doprajete si štedrú dávku vlákniny, kyseliny listovej, vitamínu C, E, betakaroténu a ďalších antioxidantov, ktoré majú veľký význam v prevencii viacerých chronických chorôb,” uviedla ďalej odborníčka. Okrem špenátu by podľa nej na sviatočnom stole nemali chýbať ani iné jarné druhy zeleniny či byliniek ako reďkovka, mladá cibuľka, pažítka, petržlenová vňať, medvedí cesnak, mladá mrkva či listové šaláty.

### Nezabúdajte na vajíčka

“S výnimkou sacharidov a vitamínu C obsahujú vajcia všetky potrebné živiny – sú zdrojom plnohodnotných a dobre stráviteľných a využiteľných bielkovín, zdraviu prospešného tuku vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín a vaječného lecitínu, takmer všetkých vitamínov a širokej palety minerálnych látok a stopových prvkov,” povedala Jurkovičová. Zvýšená konzumácia vajíčok počas veľkonočných sviatkov sa dá vyvážiť dostatkom zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín bohatých na vlákninu a rastlinné steroly, ktoré účinne pomôžu organizmu zbaviť sa nadbytočného cholesterolu.

Dôležítá je aj príprava

Veľkonočné menu sa dá ozdraviť aj správnou prípravou. Dbajte na správne používanie tukov a tým rafinovaným sa radšej vyhnite. Výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín sú aj vlašské orechy, ľanové semená alebo ryby. Okrem zdravších jedál odporúčajú lekári aj viac pohybu.