Téma týždňa: ALERGIE

To, že sa u vás ešte neobjavila alergia neznamená, že sa vás táto téma netýka. U veľa alergikov sa totiž prehnaná reakcia imunitného systému na istú látku z prostredia prejavila až v dospelosti.

Alergia je prehnaná, obranná reakcia imunitného systému na látky z okolia. Tieto látky nazývame alergény a práve tie majú na svedomí spustenie alergickej reakcie. Tieto látky bežne zdravému človeku neškodia, no u postihnutého môžu vyvolať reakciu, ktorá môže mať v krajných prípadoch fatálne následky.

Ak si myslíte, že vás sa alergie netýkajú, nie je to celkom pravda. Okrem dedičného faktora je množstvo iných podnetov, ktoré alergiám dajú vzniknúť. Vďaka vplyvu voľných radikálov z prostredia, nové alergie nepostihujú len malé deti, ale čoraz častejšie si pripisujú na konto zdravie dospelých ľudí, ktorí nimi v detstve netrpeli a nemali ich po kom zdediť. V praxi to znamená, že alergia u vás môže prepuknúť hocikedy.

Práve kvôli narastajúcemu trendu precitlivenia tela na rôzne látky z prostredia sme sa v ZDRAVIE.sk rozhodli venovať týždeň alergiám, ich vzniku, priebehu a liečbe. Rozoberieme si najčastejšie druhý alergii, no nevyhneme sa ani tým menej častým, či vyslovene neobvyklým. Ak ste alergikom, nezabúdajte sledovaťnaše peľové správy,pretože vďaka skorému nástupu jarného počasia začali inhalačné problémy alergikov spojené s prehnanými reakciami na trávy, pele a stromy skôr.

Ako diagnostikujete alergiu. Dá sa trvalo vyliečiť? A ako zabrániť jej vzniku, či rozvinutiu u dieťaťa a dospelého? Na tieto a ešte mnohé iné otázky budeme hľadať odpovede celý nasledujúci týždeň.