Dajte si skontrolovať znamienka

Máte telo posiate znamienkami a premýšľate nad ich odstránením? Mali by ste čím skôr absolvovať vyšetrenie u odborníka, ktorý posúdi, či je nutné znamienka bezodkladne vybrať. Takýto zákrok je totiž najlepšie podstúpiť skôr, než pokožku vystavíte horúcim slnečným lúčom.

Znamienka by ste si mali sledovať počas celého roka a každú zmenu konzultovať s odborníkom. Dermatologička Alexandra Novotná, PhD. vraví, že práve počas jarných mesiacov prichádzajú klienti častejšie na vyšetrenie. Je to tým, že slnko napríklad v prípade dysplastického névu môže spôsobiť patologické zmeny, čo môže byť v niektorých prípadoch nebezpečné.

„V tomto období ich môžeme ešte odstrániť. Dermatológ pohľadom zhodnotí všetky znamienka a tie, ktoré uzná za vhodné, vyšetrí digitálnou kamerou alebo dermatoskopom. Vyšetrenie digitálnou kamerou má obrovskú výhodu v tom, že uchováva znamienko v pamäti počítača. Tým sa môže potom kedykoľvek v budúcnosti skontrolovať. Kamera dokáže zaznamenať s presnosťou na desatiny milimetra zmeny, pretože používa vojenské softvéry, ktoré mapujú terén a veľmi dobre dokáže zarchivovať všetky parametre znamienka.“

Skalpel, či laser?

Po takomto vyšetrení sa potom dermatológ rozhodne, či znamienko môže odstrániť laserom alebo ho treba odstrániť chirurgicky. „Ak ide o estetický zákrok, ktorý sa hojí drobnou chrastou, odstráni sa laserom. Ranka sa hojí rýchlo a chrastička po pár dňoch odpadne. Keďže nie je vhodné ísť potom na slniečko, treba ešte využiť jarné obdobie na takýto zákrok. Neskôr by už slnko mohlo komplikovať hojenie.

Ak je potrebné znamienko odstrániť chirurgicky, vtedy sa následne robí histologické vyšetrenie, kde sa zisťuje, či sa tam nachádza patologická bunka a či bolo znamienko bezpečne vyrezané aj s okrajmi. Znamienko sa vždy kompletne vyberie, takže z tohto hľadiska naozaj obavy nie sú opodstatnené,“ dodáva doktorka Novotná.


Prečítajte si tiež:

Tetovanie môže skryť rakovinu kože!

VIDEO: Všetko o materských znamienkach


Nespoliehajte sa na seba

Dokáže však laik zhodnotiť, či je znamienko neškodné alebo môže byť nebezpečné?

Väčšina ľudí to nevie odhadnúť. „Moja skúsenosť je taká, že absolútne nie. Viac ako polovica prípadov z mojej praxe ukazuje, že pacient príde na vyšetrenie s úplne iným znamienkom ako s tým, ktoré zaujíma mňa ako dermatológa,“ tvrdí a zároveň upozorňuje, že podozrivé znamienko je to, ktoré zmení farbu, veľkosť, okraje, prípadne sa zmení subjektívny pocit voči znamienku. „Pre mňa osobne je indikácia aj to, keď má niekto zlý pocit z toho znamienka,“ vraví.

„Pri najmenšom podozrení treba zájsť za odborníkom, v tomto skutočne neodporúčam spoliehať sa na vlastný úsudok. Malígny melanóm môže byť rovnako ružovej farby ako aj tmavohnedej. Naozaj to rozpozná len dermatológ, aj to nie vždy. Posledné slovo má patológ pri histologickom vyšetrení. Až ten dokáže s presnou istotou povedať o aký typ, stupeň, hĺbku ide. Od toho sa potom aj odvíja liečba. V poslednom období sa zvyšuje počet malígnych melanómov, ochorenie sa presúva do nižších vekových kategórií. Žiaľ, ide o typ rakoviny, z ktorej majú ľudia reálny strach. Preto, a aj vďaka mediálnej osvete chodia na prevenciu čoraz častejšie,“ konštatuje Alexandra Novotná.

Čo vás zaujíma?

Ak je znamienko mechanicky dráždenie, napríklad v oblasti opasku, či podprsenky, je to dôvod na odstránenie?

Áno, aj to je indikácia na vybratie, takisto ak sa nachádza na dlaniach, na chodidlách alebo na slizniciach, na pere, na genitáliách...

Ako dlho je nutné chrániť si pokožku po vybratí znamienka?

Pri výbere znamienka je potrebné následne asi šesť mesiacov chrániť si miesto, kde došlo k zákroku. Samozrejme, tie znamienka, ktoré sa odstránia laserom, sa hoja rýchlejšie.

Kedy je najvhodnejšie obdobie na takýto zákrok?

Keďže sa po zákroku treba vyhýbať slnečnému žiareniu a postihnuté miesto chrániť, je lepšie tento zákrok absolvovať povedzme na jeseň alebo v zime. Ak je to nutné, a lekár rozhodne, že ho treba zo zdravotných dôvodov vybrať, tak sa znamienko odstrániť musí kedykoľvek. Určite je lepšie znamienko vybrať, ako žiť permanentne v ostražitosti, či sa nezvrhne.

Ďalšie novinky a zaujímavosti v oblasti zdravia, krásy a životného štýlu nájdete TU. Čítajte a buďte informovaní o všetkom čo Vás zaujíma.