Téma týždňa: ZDRAVÁ STRAVA

Správne stravovanie nemá nič spoločné s hladovaním a diétami. Nenechajte sa oklamať "zazračnými" redukčnými plánmi. Prinesú vám krátkodobý úspech, jojo efekt a pocit osobného zlyhania. Skúste to inak, správne a natrvalo!

Celý minulý týždeň sme sa na ZDRAVIE.sk venovali detoxikácii a očiste organizmu. Bol to dobrý začiatok na prečistenie tela a zmenu stravovacích návykov. Preto sa tentokrát zameriame na zdravú stravu a jej skutočný význam.

Správna životospráva je v poslednom čase veľmi často skloňovaná najmä kvôli rozmáhajúcej sa epidémií- obezite. Alarmujúce číslo ľudí, trpiacich touto civilizačnou chorobou, nás núti stále viac a viac premýšľať o tom, čo jeme a ako žijeme. Avšak nedostatok informácií často spôsobí, že miesto toho, aby sme si po zdravotnej stránke polepšili, riskujeme za pomoci drastických diét a zvláštnych redukčných plánov zdravie. Správne stravovanie pritom nie je žiadna veda. Aj keď existuje nespočetné množstvo názorov na to, čo je správne a čo nie, väčšina odborníkov kladie dôraz najmä na pestrý výber potravín a ich čerstvosť.

Tí, ktorí chcú zmeniť spôsob stravovania, by si mali v prvom rade uvedomiť, že zdravá životospráva nie je diéta, ale životný štýl. Mali by do toho ísť ohodlaní a s vedomím, že sa nejedná o chvíľkový rozmar, ale celoživotnú zmenu. Nikto netvrdí, že to bude ľahký proces. Zlozvykov sa zbavuje ťažko. Rovnako to je aj so závislosťou na jedle a rafinovaných cukroch. Všetci, čo si takouto premenou prešli, svorne tvrdia, že začiatky bývajú najťažšie. Človek naberá prvé skúsenosti, hľadá nové informácie a kým sa do celého procesu zmeny dostane, chvíľu to trvá. Po návrate k nezdravej životospráve však nikto z nich netúži.
Nezáleží na tom, či je nový rok alebo chcete byť fit do plaviek. Na zmenu stravovania nepotrebujete príležitosť, iba odhodlanie.

Preto vám prinášame týždeň plný tipov, rád a užitočných informácií o stravovaní, ktoré budete môcť vo svojom snažení využiť. Budeme sa venovať zásadám správneho stravovania, intolerancii potravín, povieme si niečo o nových typoch stravovania a poruchách, ktoré z nich vyplynuli. Nezabudneme ani na názory lekárskych odborníkov.

Ak ste čakáli na správnu motiváciu, ZDRAVIE.sk vám ju ponúka vo svojich článkoch.