Crohnova choroba je chudokrvnosť?
Očistná zmena stravovania podľa Antónie Mačingovej
Očistná zmena stravovania podľa Antónie Mačingovej
Autorka predstavuje celkovú zmenu spôsobu stravovania, NIE diétu.
Pre zmenu stravovacích návykov navrhuje ako vhodný 28 dňový očistný program, ktorého princípy sú nasledovné:
Pitný režim – podmienkou úspešnosti tohto očistného programu je dodržiavanie pitného režimu (denne piť až 3,5 l vody), nakoľko voda vyplavuje toxíny, tuk aj lepok a neutralizuje vnútorné pH.
Používa sa prevarená vlažná voda, niekedy sa pridáva citrón, taktiež je povolené ochucovadlo, med a škorica, ktoré dávate do vody. Voda má byť teplá, nie horúca. Vysoká teplota by ničila vitamíny a med by sa mohol stať toxickým. Povolené sú zelené čaje (maximálne 3x denne). Rafinovaný cukor je nahradený medom.
Používa rastlinný olivový olej - najvhodnejší je olivový (dovolený je aj slnečnicový, a ak použijete maslo, najvhodnejšie je maslo ghee)
Originálne na tejto diéte je, že čím viac z odporúčaných jedál zjete, o to je účinnejšie čistenie organizmu. Nemá sa viac piť a málo jesť, aby sa pre zdravie potrebné živiny nevyplavovali. Môžete sa odporúčanej stravy najesť do pocitu sýtosti.
Autorka diéty odporúča odvážiť sa a zmerať si telesné miery iba 2x, a to pred a po skončení očistného programu . Antónia Mačingová podrobne rozpracovala recepty v knihe „ Najedzte sa do štíhlosti“ (1). Príprava jedál je veľmi jednoduchá, rýchla. Zelenina sa buď krátko povarí, alebo sa dusí na olivovom oleji s cesnakom, k opekaniu sa dostanete podľa jedálnička až v 3 týždni programu, pri príprave karbonátok z kuracieho mäsa a zeleru.
Jedálniček sa zakladá na výbere jedál od prvého týždňa a k tomu sa postupne pridávajú ďalšie druhy potravín. V tomto programe je dôležité dodržiavať presný rozpis jedálneho lístka a receptúru prípravy potravy. Podstatnú časť surovín si viete zadovážiť bez problémov a sú typické pre stredoeurópsku populáciu. Sú tu aj isté výnimky, ako je koriander, škorica, zázvor, grapefruit, sója, treska, tuniak, no tie predstavujú obsahovo malý podiel v očistnom programe.
Druhy jedál a ich používanie v 28 dňovom očistnom programe A. Mačingovej:
Prvý týždeň
Na raňajky sa je najmä postrúhaná surová mrkva a jablko, ochutené medom, hrozienkami a orechmi (pomer jablko : mrkva : orech 1:1). Orechy obsahujú nenasýtené mastné kyseliny a bielkoviny, preto sú veľmi dôležité.
Na obed sa strieda brokolica, fazuľové struky, šalát z červenej repy, prekladaná cuketa.
Na večeru sa strieda šalát z červenej repy, mrkvový perkelt, prekladaná cuketa, brokolica.
Druhý týždeň
Na raňajky sa striedajú: 1. bio biely jogurt s vlašskými orechmi, medom a škoricou, 2. kivi, banán, orechy, med a mletá škorica , 3. mrkva, jablko, med, orechy, hrozienka.
Na obed sa striedajú : 1. široké bezvaječné cestoviny s kalerábom, 2. brokolica na cesnaku so zázvorom, 3. mrkvový perkelt, 4. fazuľové struky, vajíčko, 5. bezvaječné cestoviny so špenátom, 6. kuracie karbonátky s zelerom.
Na večeru sa strieda 1. zeleninový boršč, 2. hrachová polievka, 3. cviklový šalát, 4. brokolica na cesnaku so zázvorom.
Tretí týždeň
Na raňajky sa striedajú: 1. šťava z čerstvého grepu, nátierka z medu a vlašských orechov, ktorá sa natrie na grahamové alebo sójové pečivo a kakao zo sójového mlieka, 2. mrkva, jablko, orechy, hrozienka, med, 3. varené pšeno , orechy, sušené slivky a med, 3. bio biely jogurt, vlašské orechy, med a škorica, 4. pohánkové vločky zaliate sójovým mliekom, strúhané jablko ,orechy, med.
Na obed sa striedajú**: **1. kuracie karbonátky s zelerom, 2. zeleninová polievka, fazuľové struky a cviklový šalát, 3. zeleninová polievka, prekladaná cuketa, 4. varená strúhaná cvikla, cibuľa a tuniak, 5. zelerové hranolky, filety z morskej tresky na masle, 6. zelerové hranolky, dusené morčacie stehno, 7. zelerové hranolky, dusené morčacie stehno, varená cvikla.
Na večeru sa striedajú : 1. bryndza s bielkami, 2. Mozzarella a rajčiny, 3. zeleninová polievka, 4. cviklový šalát, morčacie prsia v mletých orechoch, 5. mrkvový perkelt, nízkotučný syr, brokolica s cesnakom, 6. brokolica s cesnakom a tuniakom, 7. zelerové hranolky, morčacie stehno a čerstvá uhorka.
Štvrtý týždeň
Na raňajky sa striedajú: 1. pohánkové vločky zaliate sójovým mliekom, strúhané jablko, orechy a med, 2. mrkva, jablko, orechy, hrozienka, med, 3. varené pšeno, orechy, sušené slivky a med, 4. mrkva ,jablko, orechy, med, hrozienka, 5. bio biely jogurt, vlašské orechy, med, škorica, 6. šťava z čerstvého grepu, nátierka z medu a vlašských orechov sa natrie na grahamové alebo sójové pečivo a kakao zo sójového mlieka, 7. varené pšeno, orechy, sušené slivky a med.
Na obed sa striedajú: 1. široké bezvaječné cestoviny s kalerábom, 2. mrkvový perkelt, nízkotučný syr, brokolica s cesnakom, 3. cviklový šalát, morská treska na masle, 4. bezvaječné cestoviny so špenátom, 5. bryndza s bielkami, 6. zeleninový boršč, kuracie karbonátky s zelerom.
Na večeru sa striedajú: 1. kuracie karbonátky s zelerom, 2. cviklový šalát, morčacie prsia v mletých orechoch, 3. zeleninová polievka, prekladaná cuketa, 4. cviklový šalát, tuniak, 5. varené pšeno, orechy, sušené slivky, med, 6. zelerové hranolky, filety z morskej tresky na masle, 7. varená strúhaná cvikla, cibuľa a tuniak.
Výsledok 28 dňového očistného programu Antónie Mačingovej
Pokiaľ dodržíte 28 dňový program, budete sa cítiť lepšie, plní energie a môžete si byť istí, že ste urobili užitočné kroky, ktoré prispejú k prevencii chorôb a pri liečbe niektorých chronických stavov.
Pri tomto detoxikačnom stravovaní, pri dodržiavaní pitného režimu a po následnej zmene celkového stravovania, klienti A. Mačingovej pozorovali zlepšenie zdravotného stavu nasledovne:
- Úprava niektorých biochemicky stanovovaných ukazovateľov, ako sú hladiny cholesterolu, cukru, hemoglobínu a iné ukazovatele, ktorých nedostatok súvisí s chudokrvnosťou (anémiou)
- Úprava krvného tlaku
- Zmiernili sa niektoré prejavy Crohnovej choroby (chudokrvnosť)
- Zlepšila sa činnosť niektorých orgánov (žliaz s vnútorným vylučovaním), ako sú pankreas, štítna žľaza
- Výrazne ustúpili prejavy kožných ochorení
- Znížili sa opuchy a bolesť dolných končatín
- Zmenšili sa bolesti v období menštruácie
- Zmiernili sa návaly u žien v prechode (klimaktérium)
- Zlepšila sa kvalita vlasov, nechtov a pleti
- Pre zmeny (harmonizácia) v metabolizme - dochádza k rovnomernému úbytku na váhe.
Táto očistná kúra vás uspokojí, pokiaľ ste skutočne odhodlaní zlepšiť svoj zdravotný stav. Vyhovujúce je, že skutočne môžete jesť do sýtosti. Očistný program podľa A.Mačingovej má také zloženie jedálneho lístka, že nebudete pociťovať hlad a nebudete mať nutkavé chute na sladké. Pokiaľ by ste medzi hlavnými jedlami potrebovali jesť, program to umožňuje formou jedenia bio nesladeného jogurtu alebo sušených sliviek s orieškami. Dopoludnia jedzte ovocie, popoludní zeleninové šaláty, ochutené kozím syrom.
Literatúra
- Antónia Mačingová: Najedzte sa do štíhlosti, vydalo OTA, a.s. Košice, 2010
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.