Diéta pri prevencii a po liečbe karcinóme prsníka

Rakovina prsníka je u žien jeden z najčastejších zhubných nádorov. Nedá sa jednoznačne povedať, ktorá žena dostane karcinóm prsníka, a ktorá nie. Dnes sa však už jednoznačne vie, že je možná prevencia voči tejto zákernej chorobe.

Karcinóm prsníka a jeho riziká

Rakovina prsníka je u žien jeden z najčastejších zhubných nádorov. Nedá sa jednoznačne povedať, ktorá žena dostane karcinóm prsníka, a ktorá nie. Dnes sa však už jednoznačne vie, že je možná prevencia voči tejto zákernej chorobe. Existujú cesty a spôsoby, pomocou ktorých sa dá znížiť riziko rakoviny, a takisto sa dajú odhaliť včasné štádia ochorenia, kedy je možné účinné a trvalé vyliečenie.

Riziko rakoviny prsníka zvyšuje [a] Vek nad 50 rokov; [b] Výskyt rakoviny prsníka u blízkych príbuzných; [c] Včasný nástup menštruácie – pred 12. rokom života; [d] Neskorý nástup menopauzy – po 55. roku života; [e] Neskorý vek prvého pôrodu – po 30. roku života; [f] Žiadne tehotenstvo; [g] Žiadne dojčenie u ženy, ktorá má dieťa; [h] Užívanie hormonálnej substitučnej liečby – mierne zvýšenie rizika; [i] Užívanie hormonálnej antikoncepcie – mierne zvýšenie rizika; [j] Nadváha a obezita – najmä u žien po menopauze; [k] Nedostatok fyzickej aktivity a sedavý spôsob života; [l] Pitie alkoholu.

Vedci odhadujú, že iba 4 – 9 % prípadov rakoviny prsníka je dôsledkom dedičných dispozícií. Včas odhalený, malý a dobre ohraničený nádor dáva takmer istotu 5-ročnéhom prežívania (98%). S rastom nádoru a s jeho lokálnym šírením alebo s rozsevom mimo prsník prežívanie dramaticky klesá.
strava, výživa a životospráva – významné faktory v prevencii rakoviny prsníka.

Pred uvedením zásad stravovania a výživy po operácii a ďalšej onkologickej liečbe rakoviny prsníka treba sa zmieniť o rizikových faktoroch, ako aj o preventívnych opatreniach pred samotným karcinómom. Ďalej treba zdôrazniť, že všetky tieto faktory a opatrenia, ohrozujúce, aj preventívne, sa uplatňujú takisto u žien po liečbe rakoviny.

  • 1. Zdravá telesná hmotnosť. Nadváha a obezita zvyšujú riziko rakoviny prsníka u žien po menopauze (po prechode). Rizikový vzťah obezity ku karcinómu prsníka sa pokladá za presvedčivý.

  • 2. Fyzická aktivita. Pravidelné športovanie a pohyb zabraňujú vzniku nadváhy a obezity a navyše udržujú hladiny jednotlivých hormónov v optimálnych pomeroch, ktoré priamo znižujú riziko karcinómu. Minimálny čas, ktorý treba venovať telesnej činnosti alebo športovaniu, je 30 minút denne. Ideálne je to 60 minút denne.

  • 3. Obmedziť pitie alkoholických nápojov. Alkohol sa pokladá za jednoznačne dokázaný faktor rizika pre karcinóm prsníka. Ženy by nemali vôbec piť alkohol. Pokiaľ ho konzumujú, nemali by prekročiť dávku 1 alkoholického nápoja denne (1 malé pivo, 1 deci vína, ¼ deci liehoviny).

  • 4. Zdravá výživa.

  • a) Vyberať zdravé potraviny a nápoje s nízkym obsahom energie, tuku a cukru. Toto stravovacie opatrenie je všeobecne platné ako prevencia nadváhy a obezity. Zároveň znižuje riziko aj rakoviny prsníka. V praxi ide o náhradu mastných, tučných a smotanových potravín vrátane konvenčných sladkostí za nízkotučné, nízkokalorické potraviny, navyše pri sladkostiach treba znížiť obsah cukru. Dá sa to zaviesť do každodennej praxe a do života. Pritom sa to ani nemusí nazývať redukčná diéta. Príkladov je viac ako dosť. Namiesto šľahačky (33% tuku) použite pri dezertoch odtučnený tvaroh (0% tuku). Namiesto masla na hrubo (80% tuk) natierajte na chlieb nízkotučný margarín na tenko (20 – 30 % tuku). Uprednostnite múčniky s minimálnym množstvom cesta (alebo úplne bez neho), s použitím nízkotučného (odtučneného) tvarohu, jogurtu, šľahaného vaječného bielka, želé a ovocia namiesto maslového krému. Používajte menej cukru pri všetkých receptoch. Neváhajte ani použiť nekalorické sladidlá – niektoré sa dajú využiť aj pri pečení. To, že sú zdraviu škodlivé, sa vo vedeckých kruhoch pokladá za (zámerne šírený?) mýtus. Z náhradných sladidiel ešte žiadna žena na rakovinu prsníka neochorela. Avšak z obezity áno! Nejedzte mastné mäso ani údeniny. Zvyknite si na nízkotučné a nízkokalorické hydinové mäso a jedzte ho bez kože a bez vyprážania. Jedzte hodne rýb. Takisto obsahujú málo tuku (1 – 10%) a energie (300 – 750 kJ na 100 g) a hodne bielkovín (20 – 23%). Rybí olej má navyše optimálne zloženie mastných kyselín. Zvýšte porcie zeleniny na úkor chleba, pečiva. Zaveďte do praxe „správne delený tanier“! – 50% zelenina + 25% celozrnná obilnina + 25% chudá bielkovina; ako aj bohatý pitný režim s konzumáciou prevažne nekalorických tekutín. Takto znížite obsah energie, tuku a cukru pri Vašom stravovaní a rýchlo zistíte, že aj menej kalorické jedlo môže byť veľmi chutné a kulinársky príťažlivé.

  • b) Zaraďte do svojej stravy podstatne viac: [a] celozrnných obilnín [b] strukovín; [c] zeleniny; [d] ovocia. Obsahujú menej energie a pomáhajú udržiavať zdravú telesnú hmotnosť. Navyše sú dobrým zdrojom vitamínov a ďalších rastlinných látok s antioxidačným účinkom. Antioxidanty chránia ľudské bunky pre poškodením zhubnými nádormi. Nejedzte denne menej ako 2 porcie ovocia (aspoň 300 g) a 3 porcie zeleniny (aspoň 600 g).

  • 5. Dojčenie. Dojčite svoje dieťa a doprajte mu materské mlieko ako výlučný zdroj výživy počas prvých 6 mesiacov života. Je dokázané, že dojčenie chráni matku pred rakovinou prsníka a dieťa pred obezitou.

  • 6. Samovyšetrovanie prsníka a pravidelné skríningové vyšetrenia. Väčšina prípadov rakoviny prsníka sa dá vyliečiť pri včasnom odhalení a skorej liečbe. Tieto opatrenia majú teda mimoriadny význam a každá žena by mala vedieť, čo má robiť v tomto bode.

Diéta a životospráva po liečbe rakoviny prsníka

Medzinárodná spoločnosť, ktorá sa zaoberá prevenciou zhubných nádorov, (WCRF / World Cancer Research Fund) v desiatom bode spomedzi základných 10 odporúčaní prevencie rakoviny uvádza nasledujúcu radu: „Po liečbe rakoviny by onkologickí pacienti mali dodržiavať všetky základné odporúčania platné pre prevenciu rakoviny**“. Preto pre ženy, ktoré sú po operácii, chemoterapii alebo rádioterapii karcinómu prsníka, platia tie isté zásady**, majú sledovať tie isté ciele a voliť obdobné prostriedky v diéte, výžive a celkovej životospráve, ktoré uvádzame vyššie pri primárnej prevencii rakoviny. Netreba ich preto podrobnejšie opakovať.

Onkologické pacientky po liečbe mať pri stravovaní aj určité špecifická****:

[a] Môžu niekedy chudnúť, strácať telesnú hmotnosť**, alebo trpieť už aj na** podvýživu. V takom prípade by mali zaradiť zdravú, ale výkrmnú diétu a vyvarovať sa tzv. „light“ potravinám. Denne treba konzumovať kvalitné bielkovinové potraviny. Pri odmietaní mäsa treba zaradiť vajcia, plnotučný tvaroh, smotanové jogurty (v takýchto prípadoch sú vhodné!), strukoviny a sóju (tofu). Používať by sa mali aj špeciálne nutričné prípravky určené na podporu výživy a telesnej hmotnosti. Mali by sa však poradiť so svojimi ošetrujúcimi lekármi.

[b] Môžu trpieť na **nevoľnosť,**nechutenstvo alebo mať problém s konzumáciou väčšieho množstva jedla naraz. Treba sa orientovať na pestrú a ľahko stráviteľnú stravu a jesť iba v malých dávkach a častejších intervaloch v priebehu dňa. Chuť do jedla môžu zvýšiť čisté chladené ovocné šťavy a samotné ovocie. Hlad sa môže dostaviť po zjedení sladkostí (v takýchto prípadoch sú vhodné!). Lepšie sa znášajú studené pokrmy ako teplé jedlo. Pri jedení by nemali piť, aby sa zbytočne nezasýtili s vodou bez energie a živín. Pred jedlom si môžu dopriať menší pohár piva alebo vína (alkohol treba konzumovať, samozrejme, s veľmi striedmou mierou. Pri nechutenstve, chudnutí a hrozbe podvýživy môže však drobný aperitív podmieniť apetít, ktorý je dôležitým predpokladom príjmu potravy). Jedálny lístok má byť taký pestrý, ako je len možné. Mali by jesť vždy v spoločnosti iných ľudí, pokiaľ možno, blízkych (rodina, priatelia) a nikdy nie osamote (prevencia depresie). Chuť do jedla vie navodiť aj primeraná fyzická aktivita, napríklad pravidelné a výdatné prechádzky svižným tempom.

[c] Mali by menej soliť stravu. Denný obsah soli v potrave nemá prekročiť 6 g. Soľ je dobré v prevažnej miere nahrádzať aromatickou zeleninou (cibuľka, cesnak, paprika, pažítka, pór), rastlinnými bylinami a nedráždivými koreninami (tymian, bazalka, kôpor). Rastliny a rastlinné koreniny navyše obsahujú aj látky s antioxidačným a ochranným protirakovinovým účinkom.

[d] Zdravá výživa, nízkoenergetické stravovanie, udržanie alebo znovu navodenie zdravej telesnej hmotnosti, ako a vyhýbanie sa alkoholu a fajčeniu. Spomínali sme pri primárnej prevencii rakoviny prsníka. Všetko platí úplne rovnako aj pri sekundárnej prevencii, čiže po onkologickej liečbe v snahe zabrániť recidíve nádoru.

[e] Rada na záver. Mnohí ľudia, ktorí ochoreli na rakovinu, sa po objavení a liečbe nádorovej choroby začínajú starať o problematiku zdravej výživy a neraz úpenlivo hľadajú „zázračné“ recepty, ktoré by im vrátili zdravie, alebo by zabránili opätovnému vzplanutiu nádoru. Tieto snahy onkologicky chorých pacientov (týka sa to aj žien po operáciách prsníka) využívajú niektorí výrobcovia a predajcovia doplnkov výživy a ponúkajú im falošnú nádej v podobe vedecky neoverených zdravotných tvrdení. Vedecká komunita varuje pred falošnými nádejami, rýchlymi riešeniami a „zázrakmi na počkanie“. Pri pátraní po relevantných informáciách sa treba zásadne orientovať na hodnoverné vedecké zdroje a nadobudnuté vedomosti konzultovať so svojimi ošetrujúcimi lekármi. Za najistejšiu cestu zníženia rizika recidívy nádoru a zvýšenia šancí na zdravie pokladajú vedci a lekári okrem lekárskeho dohľadu a sledovania pacientky [a] pozitívnu zmenu životných návykov, [b] komplexné zdravé stravovanie, [c] udržanie/navodenie optimálnej telesnej hmotnosti a [d] systematické športovanie a pravidelnú telesnú aktivitu.