Príbeh Ladislava, Banská Bystrica

Rakovinu hrubého čreva mu zistili až pri vstupnej prehliadke. Ladislav Csomo (56) pred dvomi rokmi nastupoval do nového zamestnania. Opakovaný odber krvi mu zachránil život.

Rakovinu hrubého čreva mu zistili až pri vstupnej prehliadke. Ladislav Csomo (56) pred dvomi rokmi nastupoval do nového zamestnania. Opakovaný odber krvi mu zachránil život.

Pán Ladislav v novom zamestnaní pracuje dodnes. Veľmi dobre znáša chemoterapiu i liečbu monoklonálnymi protilátkami. Hoci už má za sebou jedenásť cyklov chemoterapie aj liečby bevacizumabom, z práce nemusel odísť.

„Pre našu rodinu je môj príjem dôležitý, môj mladší syn má iba trinásť rokov,“ hovorí Ladislav. Pred dva a pol rokom mu pri vstupnej prehliadke lekárka zistila nedostatok železa v krvi. „Dala mi železo v tabletkách. O tri mesiace potom som z dôvodu postupu v práci musel ísť znovu na prehliadku. Železo neprestalo ubúdať. Znamenalo to, že odniekiaľ skryto krvácam,“ vie už dnes zhodnotiť pán Ladislav. Jeho manželka pracuje v zdravotníctve a diagnózu už tušila. Nádor v hrubom čreve ho takmer celé vypĺňal, na pečeni už boli metastázy vo veľkosti trinásť a sedem centimetrov. Operovali ho veľmi rýchlo, lebo hrozilo, že črevo sa roztrhne a obsah sa vyleje do brucha. Lekári Ladislavovi oznámili, že nádor v čreve musel rásť približne dva roky. „Dnes si spätne spomínam, že som býval unavený a schudol som. Ku koncu som mal z krvi tmavšiu stolicu v tvare ceruzky, lebo nádor už zužoval črevo. Vtedy som to však nepovažoval za dôležité.“ Dnes Ladislav uznáva, že jeho nevedomosť ho takmer stála život.

Napriek dlhodobej chemoterapii a náročnej liečbe sa Ladislav cíti dobre.

Urobte si test

Každý človek nad 50 rokov by mal raz za dva roky absolvovať test na skryté (okultné) krvácanie do stolice. Vo vzorke stolice sa špeciálnym testom zistia možné stopy krvi a v prípade pozitívneho nálezu pacient absolvuje vyšetrenie hrubého čreva kolonoskopiou. „Keby som to absolvoval, mohli mi rakovinu zrejme zistiť skôr,“ priznáva pán Ladislav. Už vie, že pred niekoľkými rokmi ľudia s metastatickým karcinómom v takom štádiu, ako mal on, prežívali len niekoľko mesiacov. Objavila sa však monoklonálna protilátka bevacizumab, ktorá nadviazaním sa na bunky ciev nádoru dokáže nádor i metastázy doslova „vyhladovať“.

Táto moderná onkologická liečba výrazne zlepšuje šance na prežitie u ľudí ako pán Ladislav. Dva a pol roka po určení diagnózy sám hodnotí, že je v dobrom stave. Naďalej zarába, venuje sa rodine, pracuje v záhrade. Metastázy na pečeni sa mu vďaka bevacizumabu zmenšili na pár milimetrov. Rád by všetkým ľuďom v jeho veku odkázal: „Dávajte si raz za dva roky robiť test na krvácanie do stolice. Máte potom dva roky pokoj a najmä, máte istotu. Každý si myslí, že naňho sa to nevzťahuje. Je to chyba. Môže sa to týkať práve vás.“