Chrípkové prázdniny majú už aj stredoškoláci

TRNAVA 31. januára (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Pre chrípku zatvorili v tomto týždni v Trnavskom kraji sedem materských a jednu strednú školu. Žiaci Súkromnej strednej odbornej školy v Trnave si polročné prázdniny predĺžia až do štvrtka 6. februára. V kraji zaznamenali lekári 6605 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípkových ...

TRNAVA 31. januára (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Pre chrípku zatvorili v tomto týždni v Trnavskom kraji sedem materských a jednu strednú školu. Žiaci Súkromnej strednej odbornej školy v Trnave si polročné prázdniny predĺžia až do štvrtka 6. februára. V kraji zaznamenali lekári 6605 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípkových viac ako tisíc.

Lokálna epidémia v Trnavskom kraji

Počet respiračných ochorení vzrástol oproti predchádzajúcemu týždňu o viac ako 13 percent, počet chrípkových až o takmer 27 percent. Z hľadiska intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji podľa epidemiológov na úrovni lokálnych epidémií.

Spomedzi okresov bolo najviac chorých v okrese Hlohovec, podľa veku v skupine detí do päť rokov. Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol v 2,4 percenta prípadov hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom prínosových dutín. Agentúru SITA o tom informovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

V Trenčíne nezatvárali

Chrípkových ochorení v Trenčianskom kraji pribudlo, školy tento týždeň zatvárať nemuseli. Hygienici zaznamenali 6 460 akútnych respiračných ochorení, čo je o 17,7 percenta viac ako v predchádzajúcom týždni. Najčastejšie sa ochorenia objavovali u šesť- až 14-ročných.

Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 647 chrípkových, čo je o 27,9 percenta viac ako týždeň predtým. Najviac chorých na chrípku je medzi 15- až 19-ročnými. Informuje o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne na svojej internetovej stránke.