Ako sa cítiť vo svojej koži dobre

PR Článok
Existuje mnoho dôvodov, prečo má dnes mnoho ľudí citlivú pokožku: znečistenie životného prostredia, stres, nervozita, jednostranné stravovanie alebo tiež dedičné sklony. Aj nepatrné podnety môžu vtedy spôsobiť podráždenie. Citlivá pleť je potom začervenaná a suchá, môžu sa na nej objaviť červené škvrny alebo vyrážky.

Existuje mnoho dôvodov, prečo má dnes mnoho ľudí citlivú pokožku: znečistenie životného prostredia, stres, nervozita, jednostranné stravovanie alebo tiež dedičné sklony. Aj nepatrné podnety môžu vtedy spôsobiť podráždenie. Citlivá pleť je potom začervenaná a suchá, môžu sa na nej objaviť červené škvrny alebo vyrážky.

Stav pokožky sa v priebehu života mení. V niektorých prípadoch je precitlivenosť len dočasná (napríklad vplyvom hormonálnych zmien v tehotenstve), ale väčšinou býva celoživotnou záležitosťou. Pretože sa citlivá pokožka stáva stále rozšírenejším problémom, je dobré poznať niekoľko všeobecných tipov, ako sa o ňu starať.

1. Ponáhľajte sa pomaly

Klasickou reakciou na precitlivenosť pokožky je snaha rýchlo za každú cenu nájsť kozmetický prostriedok, ktorý prinesie úľavu. Stáva sa tak hlavne v prípadoch, keď dlho používaná kozmetika už nerobí pleti tak dobre ako predtým. Rýchle testovanie nových značiek však veľmi často prináša ešte intenzívnejšie podráždenie alebo dokonca alergické reakcie. Lepšie pritom je dať svojej pleti niekoľko dní „dovolenku“ - ošetrovať ju iba prevarenou vodou či minerálkou a v pokoji si rozmyslieť, podľa akých kritérií si vybrať novú vhodnejšiu kozmetiku.

2. Pravidelná starostlivosť je dôležitá

Možno už máte unáhlené skúšanie veľkého množstva kozmetických prípravkov za sebou a získali ste pocit, že pre vašu pleť nie je vhodné nič. Aj napriek tomu odporúčame na starostlivosť o pokožku dlhodobo nerezignovať. Znečistené životné prostredie a poveternostné vplyvy by totiž jej citlivosť mohli ešte zvýšiť. Aj veľmi citlivá pleť potrebuje pravidelnú dennú a nočnú starostlivosť a hlavne dobré hĺbkové čistenie, pretože nečistoty usadené na pleti môžu podporovať riziko alergických reakcií.

3. Šetrné prípravky z čistých prírodných surovín

Pri výbere kozmetiky treba dbať na to, aby neobsahovala žiadne syntetické konzervačné látky, farbivá a parfumy. Vhodnou voľbou je **kvalitná prírodná kozmetika**. V záplave rôznych prírodných značiek, ktoré dnešný trh ponúka, je treba dať pozor na to, či sú ponúkané produkty skutočne zložené z výhradne prírodných surovín. Sú aj výrobcovia, ktorí prípravok vytvoria z prírodných surovín, ale všetko zakonzervujú syntetickými konzervantami (napr. propyl-, metyl-, butyl-, etyl- parabény, niekedy v skratke PMBEP alebo len ich niektorá kombinácia), ich výrobkom je lepšie sa vyhnúť. Zárukou najvyššej dostupnej prírodnej kvality je niekoľko medzinárodne uznávaných certifikátov, či už EcoControl, Kontrolovaná prírodná kozmetika, alebo ešte vyšší štandard - certifikát NaTrue. V EÚ existuje tiež viacero kvalitných národných certifikácií - viac o nich nájdete [na tomto mieste](http://adx.zdravie.sk/www/delivery/ck.php?bannerid=1225).

4. Menej znamená viac

Ak objavíte kozmetické výrobky certifikované napríklad EcoControl, Kontrolovaná prírodná kozmetika alebo NaTrue, ste na dobrej ceste ku kvalitnej starostlivosti o citlivú pleť. Napriek tomu sa ešte zamerajte na množstvo obsiahnutých surovín. Pre citlivú pokožku je totiž najlepšie, keď sú kozmetické výrobky zložené z čo najmenšieho možného množstva látok, pretože sa tým minimalizuje zaťaženie pleti.

Ako príklad sa dá uviesť mandľová pleťová starostlivosť značky Weleda založená len na troch nosných substanciách: jemný čistý mandľový olej (upokojuje a ošetruje citlivú pokožku), olej zo slivkových jadier (prepožičiava kozmetike jemnú nedráždivú vôňu), prírodné mliečne kyseliny (posilňujú prirodzený ochranný plášť pleti). Kvôli jej účinkom ju zaradil do predaja pred pár rokmi i reťazec dm na Slovensku.

Neverili by ste, koľko rôznych prísad nájdete pri podrobnejšom čítaní etikiet v bežnej detskej kozmetike určenej na citlivú pokožku detí... Skúsenosť ukazuje, že pri zvlášť citlivej pokožke detí i dospelých môže jej ozdraveniu napomôcť vhodne zvolená detská kozmetika – opäť najlepšie v čistej prírodnej verzii.

5. Zdravá strava, duševná pohoda a pobyt v prírode

Nezabúdajte na to, že vnútorné duševné rozpoloženie sa prejavuje aj navonok a to práve prostredníctvom pokožky. Dbajte preto o vyváženú životosprávu, pobyt na čerstvom vzduchu a v prírode a nezabúdajte ani na pravidelné chvíle na uvoľnenie a relaxáciu. V spojení so správne vybranou - maximálne šetrnou - kozmetickou starostlivosťou sa budete vo svojej koži cítiť naozaj dobre nielen počas sviatkov využívaných na oddych, ale celý rok.