Chlór (Chlorum, Cl)

Chlór vo forme chloridového iontu je potrebný pre reguláciu osmotického tlaku a zabezpečenie acidobázickej rovnováhy a v našom tele sa nachádza v množstve 80 g.

Chlór vo forme chloridového iontu je potrebný pre reguláciu osmotického tlaku a zabezpečenie acidobázickej rovnováhy a v našom tele sa nachádza v množstve 80 g.

Definícia:

Chlór je halogénový prvok, vyskytuje sa v organizme spolu so sodíkom ako chlorid sodný.

### Biochemická funkcia:
  • Zabezpečuje rovnováhu vody v organizme a je dôležitý pre zachovanie acidobázickej rovnováhy
  • Má úlohu ako súčasť žalúdočnej kyseliny pri tvorbe kyseliny chlorovodíkovej, čím pomáha pri využití prijatej potravy

Výskyt v potrave:

  • Hlavným zdrojom sú slané potraviny
  • Syry (Camembert 45 %): 1750 mg na 100 g
  • Salámy (maďarská saláma): 3671 mg na 100 g
  • Rybie produkty (matjesa): 3900 mg na 100 g
  • Údené mäso: 5791 mg na 100 g
  • Chlieb: 1017 mg na 100 g

Potreba:

  • Denná potreba pre dospelého človeka je 3 – 5 gramov (3000 – 5000 mg)

Bezpečnosť:

  • Organizmus potrebuje mať pri zvýšenom potení dostatok chloridových solí. Nedostatok chlóru môže vzniknúť po dlhotrvajúcom vracaní, hnačkách a nedostatočnom prísune solí

Príznaky nedostatku:

  • Nedostatok chlóru a následný nedostatok kyseliny chlorovodíkovej v žalúdočnej šťave vedie k zhoršeniu trávenia
  • Môže vzniknúť svalová slabosť
  • Pri strate žalúdočnej šťavy vracaním, kedy dochádza k strate chlóru a sodík sa v plazme zachováva, potom dochádza k hypochloremickej alkalóze, kedy v plazme ubúda chlóru a kompenzačne stúpajú bikarbonáty. Toto je možné pozorovať pri Cushingovej chorobe a pri nadmernom podávaní kortikotropinu alebo kortizolu
  • Pri strate nad 45 g chlóru môže dôjsť k ohrozeniu života v dôsledku vzniku edému mozgu

Predávkovanie:

  • Škodlivé následky vznikajú pri nadmernom solení u ľudí s vysokým tlakom (hypertenziou)
  • Predávkovaním môžu tiež vzniknúť zápaly sliznice žalúdka kvôli vysokej produkcii žalúdočných štiav, hoci ako dôvod týchto príznakov sa často uvádza stres, prílišná konzumácia kávy, alkoholu, používanie ostrých korenín

Literatúra

- Dušan Dobrota a kol.: Lekárska biochémia, Osveta, 2012, str. 534-535 - Hopfenzitzová Petra: Minerálne látky, aby sme boli fit, Média klub, 1999, str. 11-12 - Harper.A.Harold: Přehled fyziologické chémie, Avicenum, 1977, str. 465-467