Ako vyformovať postavu, keď nepomáha šport ani úprava životosprávy

Pre vzhľad postavy a celkové zdravie nášho organizmu je veľmi dôležité pravidelné cvičenie, prirodzený pohyb a zdravá strava. Väčšine z nás sa však ani po namáhavom cvičení a ani po dodržiavaní všetkých zásad zdravej životosprávy nedarí vyformovať postavu tak, ako by sme si želali.

Pre vzhľad postavy a celkové zdravie nášho organizmu je veľmi dôležité pravidelné cvičenie, prirodzený pohyb a zdravá strava. Väčšine z nás sa však ani po namáhavom cvičení a ani po dodržiavaní všetkých zásad zdravej životosprávy nedarí vyformovať postavu tak, ako by sme si želali. Napriek snahe sa nevieme zbaviť tuku v kritických partiách ako sú brucho, zadok, boky a stehná. Nedarí sa nám zbaviť nepeknej druhej brady, celulitídy, spevniť ochabnuté svalstvo, vrátiť pokožke elasticitu a zlepšiť jej vzhľad. Moderná estetická medicína ponúka niekoľko možností, ktoré v týchto prípadoch vedia efektívne pomôcť.

Momentálne najúčinnejšou neinvazívnu metódu na odbúravanie podkožného tuku je kryolipolýza - zmrazovanie tukov. Ako hovorí MUDr. Novotná: „Ide o proces riadeného zmrazenia tukových buniek, kedy prostredníctvom intenzívneho pôsobenia chladu na konkrétnu problémovú časť tela vieme odstrániť nadmerný tuk. Obsah tukovej bunky sa následkom chladu skryštalizuje, čím bunka odumrie a lymfatický systém ju z tela odstráni. Treba však upozorniť, že v tomto prípade nejde o liečbu obezity. Metóda nie je pre ľudí, ktorí sa potrebujú zbaviť 15 či 20 kg hmotnosti. Je určená pre tých, ktorí sa o svoje telo starajú, ale nedarí sa im vyformovať problematické partie. Obvykle sa za hranicu výhodnosti tejto metódy berie nadváha do 10 kg.“

Klinické štúdie potvrdili, že účinnosť kryolipolýzy môže byť až 22 percent úbytku tukového tkaniva dva mesiace po ošetrení. Kryolipolýzu je možné aplikovať na všetky časti tela, kde je tukový vankúš, ktorý je možné vákuovo vtiahnuť do aplikátora prístroja. Najžiadanejšími lokalitami pre kryolipolýzu sú brucho, vnútorné a vonkajšie stehná, spodná časť chrbta a vnútorná časť paží. Zákrok je bezbolestný a klientovi nehrozia žiadne zdravotné riziká. Pred kryolipolýzou, teda zmrazením tuku, sa na kožu aplikuje špeciálny gél, tzv. kryoprotektant, ktorý ju chráni pred poškodením a optimalizuje hĺbku chladenia podkožného tuku. Na problémovú partiu sa následne prisaje aplikačná koncovka, ktorá tlakom z oboch strán pritlačí kožu na studené doštičky kryo článkov. Pretože tuk mrzne pri vyšších teplotách ako koža, dôjde k jeho kryštalizácii, zatiaľ čo koža zostane pôsobením prístroja LipoCryo len chladná. Po zákroku je v mieste aplikácie koža začervenaná a stuhnutá, čo sa však po krátkej dobe upraví do normálu. V priebehu procedúry klient pociťuje mierny tlak a zo začiatku lokalizovaný pocit chladu, ktorý ale rýchlo ustupuje. Aplikácia je pohodlná, trvá maximálne hodinu. Približne 40% výsledného efektu bude viditeľných za 15 dní, k získaniu konečného výsledku je treba počkať minimálne 6 týždňov. Vzhľadom k tomu, že tukové bunky sú pôsobením technológie LipoCryo z tela odstránené, efekt redukcie tukovej vrstvy je trvalý.

Ďalšou efektívnou metódou je laserová liposukcia SMARTLIPO. Ide o najnovšiu koncepciu tvarovania postavy pomocou laserového lúča. Je to najmenej invazívna technika liposukcie, ktorou sa dá odstrániť prebytočná podkožná tuková vrstva vo všetkých oblastiach. Deje sa tak premenou energie laserového lúča na energiu tepelnú, ktorá rozpúšťa tukové bunky. Pretože tukové bunky dospelého človeka nemajú schopnosť reprodukcie (delenie, množenie), majú tieto zákroky liposukcie trvalý efekt. „Za rovnako dôležitú vlastnosť tejto techniky považujeme jedinečné vypnutie kože v ošetrovaných oblastiach, ktoré je dané laserovou stimuláciou podkožného kolagénu“, dodáva MUDr. Novotná.

Nadbytočný telesný tuk je možné odstrániť aj liposukciou vodným lúčom, teda metódou Extra WAL. Tento spôsob liposukcie bol vyvinutý z dôvodu snahy o zjemnenie zákroku tak, aby bolo tkanivo poškodené čo najmenej a doba rekonvalescencie bola čo najkratšia. Pomocou prístroja body-jet sa priamo do problémových miest napustí pod tlakom cez kanylu tekutina. Vysoký tlak tekutiny neželaný tuk rozpustí. Táto liposukcia sa uskutočňuje bez celkovej anestézie, znecitlivuje sa iba lokálne ošetrovaná časť tela klienta. Zákrok je ambulantný, špecialista ho robí veľmi krátky čas, maximálne hodinu a pol.

Lekári vykonávajú u klientov aj klasickú liposukciu, teda odsávanie tuku. Medzi takéto liposukcie patrí napríklad liposukcie tváre a podbradku, podbruška, vonkajších alebo vnútorných oblastí stehien, kolien atď. Niekedy je potrebné vykonať zákrok v celkovej anestézii, v závislosti od množstva odsávaného tuku. Operácia umožňuje odsatie tuku a súčasné vyformovanie odsávanej lokality. Trvá podľa rozsahu liposukcie, najmenej 1 hodinu. Operačná a pooperačná bolestivosť je minimálna, podobná svalovici. Trvanie rekonvalescencie je závislé od množstva odsatého tuku, maximálne však 10 dní. Stehy po drobných rankách sa odstránia na 7. deň po operácii. Modriny pretrvávajú do 3 týždňov. Liposukčnú bielizeň je nutné nosiť do vyzretia operovaných plôch cca 4 - 6 týždňov v závislosti od typu kože a lokalizácie. Plná telesná aktivita je možná po 2 týždňoch. Efekt odsatia je trvalý, nakoľko liposukciou sa nadbytočné tukové tkanivo definitívne deštruuje. Riziko operácie je minimálne.

Jednou z foriem liposukcie je Ambulantný body – contouring, teda ambulantné formovanie postavy pomocou veľmi jemných kanyliek. Plastický chirurg pred zákrokom na klientovi označí problémové partie a tie sa následne len v miestnom znecitlivení odsajú. Takto je možné formovanie postavy u osôb s predispozičným usadzovaním tuku napríklad okolo zadku, na vnútorných a vonkajších stranách stehien, okolo kolien, v podbrušku, okolo drieku, u mužov "nad opaskom", nad jazvami a podobne. Veľmi žiadanou je liposukcia druhej brady.

MUDr. Novotná však upozorňuje, že liposukcia nie je metóda na liečbu obezity. Je to metóda pre tých, ktorým sa napriek snahe nedarí zbaviť tuku v určitých partiách. „Aby bol výsledný efekt liposukcie trvalý, je potrebné, aby mal klient správne stravovacie návyky a pravidelne športoval alebo aspoň vykonával prirodzený pohyb. V prípade vysokého energetického príjmu a nízkeho energetického výdaja sa bude tuk usadzovať na iných, neodsatých, miestach tela.“

WEWERKA565

na vytvarovanie zadku a stehien je najlepšia kolobežka a bicykel. Preto na nej chodim aj do prace. Stači mi obyčajna kolobežka micro skladacia, svoj učel to splni

Sandruska

no ja som bola prekvapená, akú kondičku mám pri pravidelnom jazdení na kolobežke :) už sa do schodov nezadýchavam