Chorých na chrípku pribúda, v školách majú prázdniny

TRENČÍN 29. novembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Chrípkových ochorení tento týždeň v Trenčianskom kraji výrazne pribudlo. Hygienici zaznamenali 6689 akútnych respiračných ochorení, čo je o 17,9 percenta viac ako minulý týždeň. Z toho bolo 778 chrípkových, oproti predchádzajúcemu týždňu je ich o 94 percent viac. Chrípkové ...

TRENČÍN 29. novembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Chrípkových ochorení tento týždeň v Trenčianskom kraji výrazne pribudlo. Hygienici zaznamenali 6689 akútnych respiračných ochorení, čo je o 17,9 percenta viac ako minulý týždeň.

Z toho bolo 778 chrípkových, oproti predchádzajúcemu týždňu je ich o 94 percent viac. Chrípkové ochorenia najviac postihli deti od šesť do 14 rokov. Chrípkové prázdniny však nevyhlásili na žiadnej škole v kraji. Informácie zverejnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne na svojej internetovej stránke. V Trenčianskom kraji zaznamenali hygienici 55 komplikácií, čo je 0,8 percenta z akútnych respiračných ochorení.

Lokálne epidémie v Trnavskom kraji

Pre chrípku bolo v tomto týždni v Trnavskom kraji zatvorených päť materských a dve základné školy. Chrípkové prázdniny mali základné školy v okrese Piešťany a Hlohovec a materské školy v okresoch Hlohovec, Galanta a Senica.

V kraji bolo podľa Dagmar Kollárovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave zaznamenaných 6085 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných bolo 820. V prípade chrípky bol oproti predchádzajúcemu týždňu zaznamenaný 18,5-percentný nárast chorobnosti. Z hľadiska intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji podľa Kollárovej na úrovni lokálnych epidémií.

Najviac chorých evidujú lekári rovnako ako pred týždňom v okrese Piešťany, najvyššia chorobnosť je u detí do päť rokov. Najvýraznejší vzostup ochorení je tiež u detí do 19 rokov. V 2,2 percenta prípadov bol hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom prínosových dutín.

V Žilinskom kraji má chrípku každý deviaty pacient

Chrípkových i respiračných ochorení v Žilinskom kraji od začiatku novembra stále pribúda, tento týždeň museli v kraji zavrieť aj šesť materských a jednu základnú školu. Najvýraznejší nárast počtu chorých na chrípku zaznamenali hygienici v okrese Martin (o 88 percent), chorobnosť respiračných ochorení najvýraznejšie stúpla v okrese Dolný Kubín (o 10 percent).

Podľa veku respiračné ochorenia pribúdajú najmä u 20- až 59-ročných, chrípkové u 15- až 19-ročných. Ako agentúru SITA ďalej informovala Renáta Kortišová z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, hygienikom v Žilinskom kraji nahlásili tento týždeň vyše sedemtisíc akútnych respiračných ochorení, príznaky chrípky lekári pozorovali u približne každého deviateho pacienta. Podľa veku najviac chorých je medzi deťmi do päť rokov.

V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom zaznamenali v celom kraji o 205 respiračných a o 97 chrípkových ochorení viac. Komplikovaný priebeh ochorení sa vyskytol u každého 55. pacienta, pričom najčastejšou komplikáciou boli zápaly prínosových dutín.