Zdravotné komplikácie pri celiakii
Najzávažnejšie zdravotné dôsledky pri celiakii si spôsobí pacient nedodržiavaním bezlepkovej diéty.
Najbežnejšie problémy, ktoré sa môžu prejaviť:
-
bolesti brucha
-
menší vzrast
-
anémia
-
poruchy menštruačného cyklu
-
Osteoporóza - pokiaľ sa nevstrebáva v organizme dostatok vápnika, môže vzniknúť osteoporóza, ktorá má ako sprievodný znak ľahšiu lámavosť kostí .
-
Nedostatok minerálov vedie u detí aj dospelých k odvápňovaniu kostí a k vývoju rachitídy.
-
úbytok na váhe
Pri nedodržiavaní vhodnej stravy dochádza k:
-
nedostatočnému obsahu (deficitu) vitamínov rozpustných v tukoch D, A, K
-
Chýbajú aj vitamíny zo skupiny B, a to tiamín a riboflavin.
-
Môže byť nedostatok kyseliny listovej a niacínu.
-
Až tretina pacientov máva znížený obsah železa, medi a horčíka v krvi (a to sa vyskytuje aj v prípadoch, keď pacienti prešli na bezlepkovú diétu).
Prečítajte si tiež:
Ktoré potraviny sú pri celiakii zakázané
Ako postupovať pre odstránenie problému?
U novodiagnostikovanej celiakii je vhodné začať podávať umelé vitamíny cez ústa (perorálne) až 2 – 3 mesiace po začatí liečby celiakie. Pokiaľ je nedostatočnosť vitamínov príliš veľká, môžu sa vitamíny podávať injekčnou formou.
Pri nábehu na osteoporózu (rednutie kostí) sa podáva vitamín D a vápnik. Anémiu upravujeme podávaním preparátov železa. Pri nedostatku zinku podávame tento prvok vždy po jedle, aby sa nezaťažil tráviaci trakt.
Pri celiakii je vhodné obohacovať stravu špeciálnymi výživovými prípravkami, ako sú Nutrisol, Nutridrink, Ensure. Okrem možnej medikamentóznej liečby si sami môžeme upraviť stravu tak, aby bola bohatá na vápnik.
Denné množstvo vápnika, ktoré by sa malo prijímať:
Dojčatá do 6 mesiacov | 400 mg |
Dojčatá od 6 mesiacov do 1 roka | 600 mg |
Deti od 1 do 5 rokov | 800 mg |
Deti od 6 do 10 rokov | 800 – 1200 mg |
11 - 24 rokov | 1200 – 1500 mg |
Muži 25 – 65 rokov | 1000 mg |
Muži nad 65 rokov | 1500 mg |
Ženy 25 – 50 rokov | 1000 mg |
Ženy nad 65 rokov | 1500 mg |
Gravidné ženy | 1200 – 1500 mg |
Potraviny so zvýšeným obsahom vápnika:
Tvrdé syry | 400 – 1000 mg/100 g |
Sezamové semienka | 780 – 840 mg/100 g |
Baldovská minerálne voda | 430 mg/100 g |
Mandle | 252 mg/100 g |
Jogurt | 200 – 250 mg/100 g |
Lieskovce | 225 mg/100 g |
Kučeravý kel | 230 mg/100 g |
Kravské mlieko | 117 – 119 mg/100 g |
Pre potreby organizmu sa v organizme má nahromadiť (akumulovať) 1 – 1,2 kg vápnika. Denné vstrebávanie je 100 – 180 mg vápnika.
Pred umelým podávaním vitamínov D a vápnika je vhodné poradiť sa najprv s lekárom. Tým sa zabráni predávkovaniu D vitamínom. Lekár usmerní aj postup, ako brať vápnik, napríklad, že sa vápnik ako liek nemá zapíjať mliekom.
Literatúra:
-
Celiakia choroba a základ výživy. Autor: K. Rimárová, E. Majorová, V. Lovayová, 2011,
-
Združenie rodičov a priateľov detí a mladistvých s celiakiou Košice
-
Nadácia UPJŠ Košice
-
Nestlé Slovensko s.r.o.
Prečítajte si aj tento článok: