Môžeme sa zo starej zeleniny otráviť?

Či už si prinesiete domov zeleninu z obchodu, alebo si ju nazbierate z vašej záhrady, správne skladovanie je kľúčovým faktorom pri udržaní jej čerstvosti a kvality. Keď sa zelenina začína rozkladať, stáva sa aktívnou pre škodlivé mikroorganizmy.

Či už si prinesiete domov zeleninu z obchodu, alebo si ju nazbierate z vašej záhrady, správne skladovanie je kľúčovým faktorom pri udržaní jej čerstvosti a kvality. Keď sa zelenina začína rozkladať, stáva sa aktívnou pre škodlivé mikroorganizmy, ktoré môžu vyvolať u človeka choroby z potravín, niekedy dokonca ešte pred odporúčaným dátumom spotreby. Aj keď budete mať zeleninu v chladničke, môžete nakoniec skonzumovať plesne, baktérie a kvasinky!

Skladovanie

Všetka zelenina môže byť toxická, keď ju nebudete skladovať bezpečne a pri teplotách, ktoré zabíjajú škodlivé mikroorganizmy. Bezpečná doba skladovania zeleniny sa líši. Mäkká, vodnatá zelenina ako špenát a šalát, zostane vo výbornom stave menej ako jeden týždeň. Krájaná zelenina ako nasekaná zelená paprika na kocky, nakrájaná cibuľa a kapusta sa rýchlo kazí už po dvoch až troch dňoch. Hustá, tvrdá zelenina, napríklad mrkva a červená repa, až po dvoch týždňoch.

Baktérie, plesne a kvasinky sú primárnym zdrojom ochorení spôsobených konzumáciou starej zeleniny. Poškodená zelenina je hlavným dôvodom rozkladu a infekcie počas skladovania. No aj zelenina, ktorá je v dobrom stave, môže skrývať nebezpečenstvo. Nedokonalosti na jej povrchu sú hlavnými miestami pre vstup neviditeľných baktérií. Niektoré baktérie sú tam prítomné, už keď zeleninu prinesiete domov a majú schopnosť rásť aj v chladnom prostredí.

Optimálne podmienky

Zeleninu odporúčame skladovať v spodnej časti chladničky. Zemiaky, cibuľa a paradajky, nevyžadujú chladenie a ďalej dozrievajú po zbere. Stačí ich uložiť na bezpečne chladné a tmavé miesto, ktoré je dostatočne vetrané.

Bezpečnosť

Konzumácia zeleniny infikovanej plesňou, kvasinkami alebo baktériami môže mať za následok vážne choroby alebo dokonca smrť. K príznakom otravy jedlom zo starej zeleniny patrí zvracanie a hnačka, niekedy sprevádzaná horúčkou. Pleseň na zelenine tiež spôsobuje dýchacie ťažkosti pri jej vdýchnutí.

Zlikvidujte mäkkú, vodnatú zeleninu, ktorá má nezvyčajný zápach, alebo biele plesňové fúzy. To všetko sú príznaky rozkladu, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť mikrobiálnej infekcie. Niektoré tvrdšie druhy, ako kapusta, brokolica, cibuľa a zemiaky, sú bezpečné na konzumáciu po odobratí infikovaných častí.